Петков: Има риск Западните Балкани да са втора конфликтна точка, свързана с войната в Украйна

Петков: Има риск Западните Балкани да са втора конфликтна точка, свързана с войната в Украйна

Петков: Има риск Западните Балкани да са втора конфликтна точка, свързана с войната в Украйна

„Историческата комисия е тази, която може да даде на двете правителства по кои от исторически фигури  те се съгласили и кои от историческите факти вече могат да се приемат като общи. Очаквам в съвсем скоро време историческите комисии да излязат с резултати, доколкото съм информиран, прогресът е огромен в сравнение с преди. Не съм видял последните данни за нещата, около които има постигнато съгласие, но се радвам, че когато от двете страни има дух да работим заедно, се постигат успехи“. Това заяви пред журналисти в Благоевград премиерът Кирил Петков в коментар за очаквания напредък в преговорите със Северна Македония.

Той не се ангажира с конкретна дата за премахване на българското вето, защото по-думите му „календарите не работят така, а всичко зависи от това какви резултати постигаме заедно“

„Имаме ясни неща, които трябва да се изпълнят – кога ще отворим архивите от двете страни, да чуем историческата комисия докъде са се споразумели, да видим какво сме направили механизъм срещу езика на омразата, да видим, какво ще вкараме в европейската преговорна рамка, която вкарва ЕС като гарант за нещата, които са важни за нас. Примерно дали и кога Конституцията на РС Македония ще включва правата на българките в страната и какъв е механизма това да се гарантира – дали Европейският съюз ще иска да бъде гарант за това. Това се истинските фактори, които определят скоростта", допълни Петков.

По думите му в момента при Западните Балкани има риск да са втора конфликтна точка, свързана с войната в Украйна.

„Ние вече всички трябва да искаме максимално конструктивно, защитавайки българският интерес преговорите с РС Македония да се случат, защото най-лошото ще е Западните Балкани да са с висок риск на нестабилност - политическа, и всякаква. Република Северна Македония стана още по-геополитически въпрос, но аз като български премиер следя за нашите конкретни интереси", допълни премиерът.

На въпрос на журналисти дали спецпрокуратурата е изискала справка от МС какви хора са влизали и излизали в сградата през февруари и март, премиерът отговори, че ще провери тази информация, предаде БНТ.

„Пълно безобразие е ако се опитват да видят кой влиза и излиза. Ако това е вярно, ще бъде просто пореден саботаж, безобразие от спецпрокуратурата. Трябва да се види много внимателно дали искат да се опитват да контролират хората, които дават сигнали, които след това отиват директно към Европейската прокуратура“, коментира той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ