Макрон постави условия на Путин за Сирия

Макрон постави условия на Путин за Сирия

В преговорите за Сирия трябва да участват всички заинтересовани страни, включително представители на Башар Асад, заяви новият президент Еманюел Макрон след първата си среща на 4 очи с руския президент Владимир Путин в Париж вчера.

Това може да се приеме за рязка промяна на позицията на Франция по конфликта, ако не се смятат двете условия, които Париж поставя: спиране на употребата на химическо оръжие в Сирия и допускане на хуманитарни доставки за населението.

Използването на химически оръжия ще бъде наказано незабавно, поне от страна на Франция, заяви Макрон.  Русия поддържа режима на Асад, обвиняван няколко пъти, че използва такова оръжие в гражданската война в страната.

Участието на сирийския диктатор в преговорите за Сирия е една от точките на най-голямо противоречие между Запада и Русия.

Френският президент пожела засилване на партньорството с Русия в борбата с тероризма в Сирия. Той заяви, че подкрепя демократичния преход, но при запазване на държавната цялост.

Най-важна е борбата с тероризма. Ние не можем да воюваме срещу терористичната заплаха, разрушавайки сирийската държава, заяви Путин на съвместната им пресконференция.

Френски медии коментират, че по време на изявленията им атмосферата е била ледена.

По-открито протекъл диалогът за Украйна, отбелязва „Монд“. Путин настоял, че санкциите срещу Русия не допринасят нищо за решаването на украинската криза. Макрон е припомнил, че предстои нова среща на Нормандската четворка (Русия, Украйна, Франция , Германия) в близките дни или седмици в опит да се предотврати ескалацията на напрежението.

Макрон е поставил пред Путин въпроса за нарушаването на човешките права на ЛГБТ хората в Чечения и на неправителствените организации в Русия.

За посещението на Марин льо Пен в Москва и подкрепата за кампанията й Путин заяви, че „изобщо не може да се каже, че Москва е искала да влияе на резултатите от президентските избори“. Защо да отказваме среща с интересна за нас личност, попита Путин и подчерта, че Льо Пен винаги е работила за сближаване с Русия.

Макрон обаче обвини журналистите от руските издания „Русия Тудей“ и „Спутник“, че са агенти на влияние, разпространяващи лъжи и клевети.

На въпрос за видимата студенина Макрон заяви: „Дипломацията не е въпрос на човешка химия, а служи за постигането на решения по конкретни проблеми“.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 6 октомври. Имен ден празнуват Тома, Томислав и Томислава
“Дарвин? Какъв Дарвин?”: 5 правила, които ще ви помогнат да се развивате по-бързо от другите 
Шефът на "Фолксваген": На китайските производители на автомобили трябва да се позволи да избегнат митата, като инвестират в ЕС
Първият нов подход за лечение на шизофрения от десетилетия насам получи одобрение от FDA
S&P Global Ratings повиши кредитния рейтинг на Сърбия от "BB+" на "BBB-"
Български учени създадоха прототип на човешка кожа за проучвания в областта на медицината и фармацията
5 техники за израстване на екипния дух
"Живей добре като харчиш по-малко": новата стратегия на китайците за евтини алтернативи