Марио Драги към евроскептиците: Внимавайте какво си пожелавате!

Марио Драги към евроскептиците: Внимавайте какво си пожелавате!

Излизането от ЕС или Еврозоната не означава по-голям суверенитет за съответната страна, която след това ще се превърне в заложник на решения, взимани другаде, заяви днес президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, цитиран от Ройтерс.

На фона на приближаването на Брекзит следващия месец и скептицизма към еврото, който все още се таи сред депутатите от италианската управляваща коалиция, Драги предупреди за рисковете от това да действаш самостоятелно.

Той каза, че страна, която излиза от ЕС, ще се сблъска с избора или да приема правила, приети в Брюксел, за да си осигури достъп до единния пазар, или да пререже връзките с най-големите си търговски партньори.

Да си извън ЕС може да доведе до по-голяма независимост при определяне на различни мерки, но не задължително до по-голям суверенитет, каза Драги на лекция в Болоня.

Същото важи и за единната валута, допълни той.

Управляващата коалиция в Италия, съставена от Движение 5 звезди и Лигата, се отказа от предизборните си амбиции да напускане Еврозоната. Тя обаче напада ЕЦБ и италианската централна банка по въпроси като парична политика, банков контрол и ключови назначения.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ