Менда Стоянова: Пълен размер на болничния, ако е за болно дете

Менда Стоянова: Пълен размер на болничния, ако е за болно дете

Менда Стоянова: Пълен размер на болничния, ако е за болно дете

Първият ден от болничния лист ще се изплаща, ако той е за отглеждане на малко дете или ако става въпрос за трудова злополука. Това става ясно от изказване на председателят на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова в ефира на Нова телевизия.

„Ако има трудова злополука. то е ясно, че болничните не са фалшиви”, обясни Стоянова.

По думите й предложението първият ден от болничния лист да се плаща изцяло за сметка на работника дошло от анализ, направен от работодателите, които отчели рязко повишаване на болничните през последните години.

„Преди години, когато въведохме първите три дни от болничния лист да се плащат от работодателя, една от целите беше да се реши този проблем чрез контрол от работодателя върху своите работници. Това явно не се получи. Ефектът го няма. Ако го плаща НОИ, го плащаме всички ние. Сега искаме да разделим отговорността между работодателя и този, който ползва болничните, когато те растат неимоверно много“, категорична бе Менда Стоянова.

Според нея проблемът с фалшивите болнични е голям, въпреки че трудно може да се докаже кой от тези издадени от лекар листове е истински и кой не.

„Трудно се доказват тези неща, особено когато става въпрос за здравето на човек. Надявам се, че ще има два ефекта. Единият ефект ще бъде икономия от болничните, които плаща НОИ след третия ден, защото ще има ефект на общо намаляване на болничните. Такъв ще има, убедена съм, и разчитаме на такъв. Вторият ще се получи при работодателите, които така или иначе плащат една маса за работна заплата и голяма част от нея отива за болнични. Ако там хората работят, нормално е да се повишат средствата за работна заплата, тъй като ще се повиши производството. Тази мярка е с цел да се спрат злоупотребите”, каза още Менда Стоянова. 

Работодателите и синдикатите също коментираха темата с изплащането на първия ден от болничния в Нова телевизия. Според председателят на АИКБ Васил Велев тази мярка ще доведе до ограничаване на кражбите и до увеличаване на доходите на хората. 
„Ако се ограничат тези безобразия, ще имаме 1 млрд. БВП повече и 300 млн. повече за заплати. Работникът ще получи четирикратно повече, отколкото ще загуби за този един ден”, каза още Велев.
„Виновни са тези, които издават фалшиви болнични. Tози, който внася такъв фалшив лист, трябва да понесе отговорност. Нека помислим как да накажем тези хора. Защо трябва да наказваме някой, който не е виновен за това?”, коментира президентът на КТ „Подкрепа" Димитър Манолов. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ