МВР извади списък със 116 преписки. Прокуратурата го определи като атака

МВР извади списък със 116 преписки. Прокуратурата го определи като атака

МВР извади списък със 116 преписки. Прокуратурата го определи като атака

МВР публикува информация, получена в Националната полиция и ГДБОП, за 116 случая с висок обществен интерес. От ведомството уточняват, че тези случаи, засягащи публични лица, заемащи длъжности в държавни и общински администрации, съдържат данни за различни престъпления, сред които корупция и злоупотреби. От МВР твърдят, че случаите са предадени на Прокуратурата по компетентност и към момента няма никаква информация за произнасяне по тях.

В списъка фигурират случаи от май 2020 г. до март 2022 г. включително. Те касаят различни лица, като сред тях са служители на Областна администрация София-град, кметовете на София, Видин и още няколко общини, магистрати от прокуратурите в Ямбол, София и Бургас, служители на столичната здравна каса, ръководството на БНБ, служители на Българската агенция за инвестиции, директорът на здравната каса в Плевен, директорът ОПОС и бивш началник на кабинет на МОСВ, служебният министър на здравеопазването, директорът на Национален дворец на културата (НДК), главният архитект на София, главният прокурор и свързани с него лица, депутат.

От прокуратурата отговориха, че няма да коментират изброените случаи, в по-голяма част от които текат действия по разследването и експертизи. Според прокуратурата това е "поредната едностранна атака от страна на изпълнителната срещу съдебната власт".

"Прокуратурата няма да позволи да бъде въвлечена в неконструктивен „диалог“, който погазва конституционно заложения принцип за разделение на властите. Против интереса на българските граждани е прокуратурата да възприеме подхода, налаган от лица, временно ръководещи институции на изпълнителната власт, за нарушаване устоите на правовата държава", посочват още от Прокуратурата. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ