На президентските избори в Полша ще може да се гласува по пощата

На президентските избори в Полша ще може да се гласува по пощата

На президентските избори в Полша ще може да се гласува по пощата

Полският президент Анджей Дуда обяви в публикувано днес интервю, че гласуване по пощата може да позволи произвеждането на президентските избори през май въпреки коронавируса, след като се появиха признаци, че управляващата коалиция може да се разцепи по този въпрос, предаде Ройтерс.

Управляващата партия "Право и справедливост" иска изборите да се състоят през май въпреки пандемията и предложи гласуването по пощата да замени със закон традиционното гласуване с бюлетина, предава БТА.

По-либералният младши партньор в коалицията "Порозумение" ("Споразумение") смята, че избори в този момент са нереалистични и предложи отлагането им с две години.

"Това решение (гласуване по пощата) беше използвано преди няколко дни в Бавария", каза Дуда пред католическия всекидневник "Наш дженник". "Можем да въведем тази идея и тук.. Гласуване по пощата ще е нещо ново в Полша, но и ситуацията е необичайна", посочи президентът.

Попитан кога трябва да се състоят изборите, ако не са на 10 май, Дуда отбеляза, че това трябва да стане, когато е безопасно.

Като израз на решимостта на партията да въведе гласуване по пощата, вчера ПиС сложи начело на националната пощенска служба Томаш Зджикот, който запазва и поста си на зам.-министър на отбраната.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ