Обявиха състава на бъдещото австрийско правителство

Обявиха състава на бъдещото австрийско правителство

Обявиха състава на бъдещото австрийско правителство

Съставът на бъдещото правителство на Австрия беше оповестен вчера. Въпреки че имената на някои негови членове се спрягаха през последните дни, някои нови министри бяха изненада дори за политическите наблюдатели. Заедно с канцлера Себастиан Курц Австрийската народна партия /АНП/ е представена с единадесет, Партията на зелените заедно с вицеканцлера Вернер Коглер - с четирима представители.

Съставът на правителствените членове от Партията на зелените ще бъде одобрен на конгрес в събота, което означава, че има вероятност за известни промени в имената на членовете. Като ясен сигнал трябва да се приема процентното участие на жените в правителството - съотношението е 50 на 50, при Партията на зелените то е дори 60 на 40 процента в полза на жените, информира БТА.

След изпълнена с обрати година на канцлерския пост се връща Себастиан Курц. Само за няколко години най-младият канцлер в ЕС ще има коалиционен опит с три партии - с Австрийската социалдемократическа партия в качеството си на вицеканцлер, с Австрийската партия на свободата /АПС/ и с Партията на зелените като федерален канцлер.

Бъдещият вицеканцлер Вернер Коглер, шеф на Партията на зелените, успя за две години да възроди партията, която през 2017 г. остана извън парламента. Коглер ще отговаря за спорта, обществените служби, изкуството и културата. Политическите коментатори отбелязват, че Коглер приема почти същите ресори, за които в предишната коалиция отговаряше и бившият шеф на АПС Хайнц Кристиан Щрахе.

Гернот Блюмел /АНП/ ще е министър на финансите. Той е един от приближените на Курц и заедно с него започна политическата си кариера във виенската организация на АНП. В коалицията АНП/АПС Блюмел беше министър във федералното канцлерство.

Карл Нехамер /АНП/ ще е министър на вътрешните работи. От 2018 година той е генерален секретар на АНП. Политическите наблюдатели предвиждат, че дейността на Нехамер ще бъде наблюдавана под лупа от АПС и от неговия предшественик Херберт Кикъл, който стана една от причините за разпадане на коалицията. Те обаче добавят, че ако той поеме прекалено твърд курс, е възможно да бъде подложен на критика от коалиционния партньор.

Александър Шаленберг ще остане министър на външните работи като единственият политик от временното правителство, запазващ поста. Дипломатът от кариерата е официално безпартиен, но има дългогодишна кариера в правителства на АНП и се смята за доверено лице на Себастиан Курц.

Маргарете Шрамбьок /АНП/ ще е министър на икономиката, този пост тя заемаше и в предишното коалиционно правителство. В политиката идва от телекомуникационната компания А1.

Елизабет Кьостингер /АНП/ се завръща отново на поста министър на земеделието. Стремглавата й кариера минава през Европейския парламент и централата на АНП.

Каролине Едтщадлер /АНП/ ще е министър по европейските въпроси. Тя се връща във Виена след кратък престой в Европейския парламент. Била е държавен секретар в министерството на вътрешните работи.

Хайнц Фасман отново ще е министър на образованието. Безпартийният учен извърши в предишния кабинет реформата в образованието, демонстрирайки особено ясно десноцентристкия курс на предишната коалиция. Политическите наблюдатели очакват да се види каква ще е промяната на този курс при новата коалиция, тъй като по въпросите на образованието представите на новите коалиционни партньори се различават диаметрално.

Сузане Рааб /АНП/ ще води новосъздаденото министерство на интеграцията. Почти неизвестната за обществеността 35-годишна министърка се занимава с въпросите на интеграцията още от времето, когато Курц беше държавен секретар в министерството на вътрешните работи. По-късно кариерата й минава през министерството на външните работи като най-младия ръководител на отдел. Рааб ще отговаря и за въпросите на жените.

Кристине Ашбахер /АНП/ ще е министър на труда и семейството. 36-годишната предприемачка има дългогодишен опит в дейността си като консултант по въпросите за ръководните кадри, регионалната политика и иновационния мениджмънт. Била е сътрудничка в кабинета на бившия министър на икономиката Райнхолд Митерленер.

Клаудия Танер /АНП/ ще е новата министър на отбраната. В момента Танер е директорка на Селския съюз в провинция Долна Австрия, а преди години придобива политически опит като сътрудничка на бившия министър на вътрешните работи Ернст Щрасер. Задачата й ще е да постави на здрави основи австрийската армия - както по отношение на персонала, така и финансово.

Магнус Брунер допълва екипа на АНП като държавен секретар за околната среда, енергията и инфраструктурата. От май 2019г.  47-годишният политик е член на горната камара на парламента, а от началото на декември - негов вицепрезидент.

Леоноре Гевеслер /Партия на зелените/ ще поеме министерството на околната среда, енергията и инфраструктурата. Новото министерство е поверено на 42-годишната Гевеслер, която е ръководителка на организацията за опазване на околната среда „Глобал 2000“. Преди това тя работи в Брюксел в Зелената европейска фондация, финансирана от Европейския парламент.

Алма Задич /Партия на зелените/ ще е министър на правосъдието. Задич е със стремглава кариера. Само преди няколко седмици родената в Босна юристка работеше в състава на партията. Сега, в новото правителство ще води правосъдния ресор. На двегодишна възраст Задич идва като бежанка с родителите си по време на войната в Босна. Завършва право във Виена и Ню Йорк. По-късно работи в Международната организация за миграция и във Военния трибунал в Хага.

Рудолф Аншобер /Партия на зелените/ ще е министър по социалните въпроси. По образование начален учител, той е политически активен от 80-те години. Въпросите на труда са извадени от социалното министерство, но с раздробените компетентности по темата здравеопазване новият министър ще има трудни за решаване задачи, главната от които е концепцията за осигуряване на грижи за възрастните хора и хората с увреждания, включително и нейното финансиране.

Улрике Луначек /Партия на зелените/ ще е държавен секретар за изкуство и култура. Луначек е с дългогодишна политическа кариера, която минава през австрийския и Европейския парламент и завършва с провала й като водач на партийната листа на парламентарните избори през 2017 г. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ