Прокуратурата ще изиска от МВР информация за лицата от списъка на Петков

Прокуратурата ще изиска от МВР информация за лицата от списъка на Петков

Прокуратурата ще изиска от МВР и от другите правоохранителни органи и служби за сигурност, част от изпълнителната власт, пълна информация за хората, посочени от списъка на премиера Кирил Петков, както и за това дали и какви действия са предприели съгласно законовите им правомощия. Това съобщиха от държавното обвинение след разпита на премиера, продължил близо два часа. 

От Прокуратурата уточняват, че премиерът Петков е предоставил на наблюдаващите прокурори медийни публикации, свързани с 19 лица, за които твърди, че вероятно са извършили криминални и икономически престъпления. Той не е изнесъл други данни, предоставени му от органите на изпълнителната власт, които служебно следва да упражняват законово установените им задължения по разкриване на престъпления, за което да уведомят прокуратурата. От там припомнят, че съгласно чл. 127 от Конституцията Прокуратурата следи за спазване на законността, като e единствено компетентна да привлича към наказателна отговорност лица, извършили престъпление и да поддържа обвинението по наказателни дела от общ характер.

"Прокуратурата адмирира изразеното желание от страна на министър-председателя Кирил Петков за взаимодействие между съдебна и изпълнителна власт, в частност МВР, с цел борба с престъпността и повече справедливост, каквито са очакванията на българското общество", посочват от държавното обвинение. 

На разпит във Върховната касационна прокуратура към 15.00 днес дойде и началникът на кабинета на Петков Лена Бориславова. Тя беше призована, защото е присъствала на разговора на премиера с Иван Гешев в края на миналата седмица.

На влизане Бориславова съобщи пред журналисти, че носи списък с имена и потвърди две имена на политици, включени в него - на депутата Делян Пеевски и на бившия министър-председател Бойко Борисов, но отказа да назове останалите.

Кирил Петков пък показа плик с папка, която съдържала 19 имена и медийни публикации за тях като изрази съжаление, че прокуратурата има нужда изпълнителната власт да ѝ носи допълнителна информация и да й иска доказателства. "Този разпит не го намирам като натиск, а като излишен пиар. Това са имена, които са публична информация, имена, които знаете добре. В списъка няма фирми, а само личности", добави той. Към цитираните от него по-рано през седмицата имена, са били добавени и нови, сред които на Младен Михалев - Маджо, Таки и Петьо Еврото. 

"Не нося огромна папка с документи. Премиерът вече я предостави. Това, което мога да кажа е, че в списъка има хора с изнесени данни в медиите. Не сме добавяли факти и твърдения. Предадени са различни медийни публикации, няма да влизам в режим на посочване на имена, за да не става повод за упреци. Знаете, че на няколко фронта има атаки срещу правителството, което възприемаме като индикатор, че сме на прав път и институциите да започнат да вършат своите действия и отговорности, с които са натоварени по Конституция", каза на влизане Бориславова.

Петков и Бориславова получиха призовки след среща в петък с главния прокурор Иван Гешев. Причината, на срещата Петков е посочил имена и прякори на хора, които според него са в основата на икономическата и криминалната престъпност в страната, но срещу тях не са предприети действия за търсене на наказателна отговорност. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ