Путин в Париж. Темите ще са Украйна и Сирия

Путин в Париж. Темите ще са Украйна и Сирия

Новият френски президент Еманюел Макрон очаква днес във Версай руския президент Владимир Путин за разговор на 4 очи. Основните теми ще са конфликтите в Сирия и Украйна, съобщават френските издания.

По-късно към двамата ще се присъединят антуражите им и заедно ще разгледат експозиция, посветена на 300-годишнината от посещението на Петър Велики във Франция, с което започват дипломатическите отношения между Париж и Москва.

Макрон ще се опита да възстанови диалога с Кремъл след продължителното охлаждане на отношенията заради френската военна намеса в Сирия и подкрепата на Москва за Асад.

По време на кампанията за президентските избори руските медии не криеха предпочитанията си към националистката Марин льо Пен, която бе приета от Путин, а депутат от държавната Дума нарече Макрон „Антихрист“, припомня „Фигаро“.

Но тонът вече е друг. На срещата на Г-7 в Таормина Западът показа единодушие за санкциите срещу Москва, крайнодесните загубиха позиции на няколко поредни избори в Европа и Путин се опитва да си върне позициите в ЕС, чиято увереност укрепна след победата на Макрон, коментира изданието.

„Путин ще се опита да прекрати нарастващата си изолация. Той трябва да покаже, че не е свързан с Льо Пен и е готов да работи с Макрон“, коментира политологът Дмитри Оречкин, който смята френския президент за слабото звено във френско-германския тандем.

Еманюел Макрон ще постави пред Путин изискването да спазва Минските споразумения за Украйна.

Путин от своя страна очаква „искрена и открита дискусия“ за Сирия, заяви външнополитическият му съветник Юрий Ушаков и отбеляза, че Франция е сред страните с най-твърда позиция към Башар Асад. Сривът във френско-руското военно сътрудничество в Сирия след атентатите в Париж през 2015 не е по наша вина, заяви Ушаков.

По една тема Макрон и Путин имат еднакво мнение – че терористичната групировка ДАЕШ трябва да бъде унищожена.

Според наблюдателите френският президент ще седне срещу не по-малко труден събеседник, отколкото бе Доналд Тръмп за климатичните промени на срещата на Г-7.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 6 октомври. Имен ден празнуват Тома, Томислав и Томислава
“Дарвин? Какъв Дарвин?”: 5 правила, които ще ви помогнат да се развивате по-бързо от другите 
Шефът на "Фолксваген": На китайските производители на автомобили трябва да се позволи да избегнат митата, като инвестират в ЕС
Първият нов подход за лечение на шизофрения от десетилетия насам получи одобрение от FDA
S&P Global Ratings повиши кредитния рейтинг на Сърбия от "BB+" на "BBB-"
Български учени създадоха прототип на човешка кожа за проучвания в областта на медицината и фармацията
5 техники за израстване на екипния дух
"Живей добре като харчиш по-малко": новата стратегия на китайците за евтини алтернативи