Радев: Важно е да се чуят аргументите на политическите сили за военна помощ за Украйна

Радев: Важно е да се чуят аргументите на политическите сили за военна помощ за Украйна

Хората, които взимат решение за предоставяне на военна помощ за Украйна, да се съобразят преди всичко със сигурноста на българските граждани. Това заяви пред медиите президентът Румен Радев, който е гост на Аграрния университет в Пловдив.

Държавният глава изтъкна, че е важно да се чуят дебатите и аргументите на политическите сили, с които те ще вземат своето решение. "Много е важно също да отчитаме мястото на България, наличието на българска историческа диаспора в Украйна и да надделее разумът", допълни той.

Румен Радев напомни, че още в първите часове на войната е събрал на консултативна среща управлението на държавата и е осъдил остро поведението на Русия в Украйна.

"България е лоялен член на НАТО и ЕС и е солидарна с тях, но много хора говорят без да имат собствено мнение – ако от НАТО им кажат да не предоставят оръжие, ще го направят. Ако им кажат – давайте оръжие – също ще го изпълнят. Хората, които насаждат тези милитаристични мнения, не правят няколко съществени разлики – България е много по-близо до този конфликт от останалите си партньори, имаме обща граница в Черно море, ние имаме огромна историческа диаспора в Украйна. Някои от партньорите ни са зависими едва на 6% от Руския газ, а ние сме много по-зависими. Така че хората, които взимат решението, трябва да се съобразяват преди всичко със сигурността на българите", каза президентът.

Румен Радев призова тези, които ще вземат решение за изпращането на военна помощ на Украйна, да си отговорят на няколко въпроса:

  • Какво е състоянието на противовъздушната ни отбрана от Дуранкулак до София? Има ли нещо, което да пази небето над този периметър?
  • Какво е състоянието на българската авиация?
  • Докога нашите съюзници ще бъдат тук и ще участват ли други партньори в споделената охрана на въздушното ни пространство след приключването на ангажимента на нидерланските ВВС?
  • Какво е състоянието на радарната ни система, която трябва да следи въздушното ни пространство?
  • Знаят ли, съгласно плановете на НАТО за степенуван отговор, какви са сроковете и процеса на генериране на сили, които трябва да дойдат тук? Знаят ли как се генерират тези сили, кога ще бъдат тук и какъв ще бъде техният капацитет?

"Политиците трябва да си отговорят на тези въпроси и ако знаят отговорите и продължат да настояват да изпращаме оръжие, значи тяхното поведение е безотговорно. Ако пък не знаят отговорите - е невежо", добави президентът. 

Относно заявката от страна на БСП да напусне каолицията, ако Министерския съвет реши да се изпраща военна помощ на Украйна, Радев прогнозира, че ръководството на БСП ще намери формулировка, в която хем социалистите да не носят отговорност, ако се прати оръжие към Украйна, хем да не напускат коалицията.

Според Румен Радев Европа трябва да излезе с общо решение по темата с руския газ. "Тази криза чукаше на вратата от много време. Европа закъсня. Въпросът е какво направи българската страна, при положение, че знаеше за тази потенциална опасност. Какво можем да направим? Първо трябва да видим какви ще бъдат последствията. "Булгаргаз" има лиценз за търговец. Сключи ли "Булгаргаз" директно договор за доставка за май? Ако го беше сключил, то каква щеше да бъде цената. Най-вероятно 70 евро. Има ли сега договори с посредници? Защо се появиха посредници?", попита Румен Радев.  

"Ако се окаже, че наистина посредниците влизат в играта - нещо, за което заговорих още с отстраняването на предишното ръководство на "Булгаргаз" - дали това не е целенасочено и каква ще е цената? Защото, ако цената скочи с 30%, стотици хиляди българи, хиляди малки и средни предприятия и структуроопределяща индустрия ще са на ръба. Как ние ще понесем този удар? Ако решението е теглене на нови заеми и предоставяне на помощи, все някога икономиката ни ще рухне", посочи Радев.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ