Ради Найденов: Сценариите на Юнкер са провокация за дебат

Ради Найденов: Сценариите на Юнкер са провокация за дебат

Сценариите на Юнкер са предложени като провокация за дебат каква да бъде Европа. Изборът е на страните, които участват. Петте сценария ги приемете като провокация за размисъл. Това коментира днес външният министър Ради Найденов по повод Бялата книга с пет сценария за бъдещето на ЕС след Брекзит и срещата на лидерите на 4-те най-големи държави в Съюза, които се обединиха около мнението за Европа на различни скорости.

Според него е възможно да има и хибридни варианти за Европа, зависи какво решат страните.

„За да бъдем единни и силни като ЕС, трябва да отговаряме на предизвикателствата, които съществуват в момента и в бъдеще”, подчерта външният министър.

По думите му процесът не е лесен, защото страните в Европа са различни, но е важно да се запази единството. Според Найденов у нас бягаме от термина „Европа на различни скорости”. „Фактически как живее Европа в момента - едни страни са в Еврозоната, други не са, едни са в Шенген, други не са”, отбеляза Найденов. „Това не е въпрос на бедни и богати, защото Дания не е член на Еврозоната, но бедни ли са датчаните”, попита министърът.

Той е на мнение, че трябва да разчупим клишираните образи за бяло и черно и да помислим ние какво сме в състояние да правим.

„Винаги съм се стремял да бъдем активни и да се стремим към тези, които са по-добри от нас, изтъкна външният министър. Защото според него стои и възможността сами да се изолираме, да стоим встрани, да не участваме в процеси, да бъдем пасивни и да чакаме някъде нещо да се случва. Но тогава отговорността е наша”, посочи министърът.

„За мен като убеден европеец, трябва да живеем не със съзнанието за „Европа” и „България”, а за „европейска България” и да правим всичко това, което би било полезно за страната ни в рамките на ЕС”, подчерта министър Найденов.

Според него България трябва да участва в интеграционните структури и да има резултатни реформи.

„В следващите години ни е необходима ефективна правна система, която може да се постигне с последователност и воля. Не може да стане в рамките на 2, 3, 4 години, а стъпка по стъпка. За да бъде страната ни от бързите, трябва по-бързо да се доближи до реда, който са създали страните - основателки на ЕС, защото стандартът на живот е показателен за това кой е по-добър и кой не толкова”, каза министърът. Коментарът му е на фона на одобрената днес от служебния кабинет официална позиция на България за предстоящата Среща на Върха в Брюксел.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ