Сербезова ще може да налага мерки и след края на извънредната епидемична обстановка

Сербезова ще може да налага мерки и след края на извънредната епидемична обстановка

Сербезова ще може да налага мерки и след края на извънредната епидемична обстановка

Парламентарната комисия по здравеопазването одобри на извънредно заседание промени в Закона за здравето, които регламентират възможността за въвеждане на мерки след края на извънредната епидемична обстановка. Измененията, внесени от депутати от управляващата коалиция, бяха приети на първо четене с 9 гласа "за", 1 "против" и 7 "въздържали се".

Преди два дни правителствената пресслужба съобщи, че срокът на извънредната епидемична обстановка няма да бъде удължаван след 31 март т.г. Затова предложението е промените в Закона за здравето да влязат в сила от 1 април. Окончателното решение ще бъде взето от депутатите в пленарна зала.

Измененията предвиждат, след края на извънредната обстановка, министърът на здравеопазването - по предложение на главния държавен здравен инспектор - със заповед да може да въвежда противоепидемични мерки с цел предотвратяване на епидемичното разпространение на заразни болести и контрол на риска. Мерките ще могат да са за цялата страна или за отделна област за определен период от време. Предлага се такава възможност да имат и директорите на регионалните здравни инспекции. 

Мерките, които ще могат да се въвеждат, след отмяната на извънредното епидемично положение, са от общ характер като спазване на дистанция, дезинфекция, носене на защитни маски на определени обществени места, имунизационни кампании разкриване на пунктове за имунизация и др., съобщава БТА. 

При необходимост ще могат да се въвеждат здравни изисквания за пристигащите в страната лица като например документи за ваксинация. В законопроекта изрично се посочва, че не може да се налага забрана за влизане в страната и ограничаване на предвиждането на територията й. Както и временно затваряне на обекти от обществено значение и/или други обекти и услуги, предоставени на гражданите. 

От "Има такъв народ" подкрепиха законопроекта в комисията, но се обявиха "против" приемането му на две четения в едно заседание в пленарната зала. От политическата сила ще настояват за най-малко седем дни между двете гласувания и работна група да прецизира разпоредбите.

Хасан Адемов ог ДПС постави въпроса какво ще стане, ако законопроектът не е влязъл в сила преди 1 април, когато се отменя извънредната епидемична обстановка.

"Нямаме информация, че епидемичната обстановка ще бъде удължена, и затова внасяме законопроекта. Законът ще влезе със задна дата от 1 април, ако бъде приет от Народното събрание", обясни председателят на здравната комисия Антон Тонев от "Продължаваме Промяната". 

Силви Кирилов от ИТН посочи, че от партията са категорично "против" широките правомощия, които този законопроект дава на министъра на здравеопазването след отмяна на извънредната епидемична обстановка, без критерии, срокове и ограничения, които могат да бъдат въвеждани. "Изцяло подкрепяме възможността лекарите да продължат да получават допълнително материално стимулиране, посочи още той. Кирилов поиска между двете четения работна група да прецизира разпоредбите. В зависимост от окончателните текстове ще решим и дали да ги подкрепим", допълни депутатът.
 
Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС изрази притеснение от възможността да се сключват договори за лечебна дейност с лечебни заведения, които не отговарят на медицинските стандарти. По думите му, това е опасно за хората. Той също настоя времето между първо и второ четене да бъде най-малко седем дни.

"Сключването на такива договори се е наложило от обстоятелствата и не е направено от настоящото управление", каза Георги Михайлов от "БСП за България". Според него законопроектът е наложителен, за да може да продължи и финансирането на здравната система по съществуващия до момента начин и да няма турболенции. 

Елена Гунчева от "Възраждане" коментира, че не се знае какви ще са предпоставките за въвеждане на тези противоепидемични мерки. "Тоест, само главният държавен здравен инспектор пуска един доклад и министърът затваря всички по къщите, аз така го разбирам, защото тези противоепидемични мерки, посочени в закона, не са ограничени. Това, което предлагате, аз се извинявам много за думата, която ще кажа, е просто медицински фашизъм", коментира тя. 

Александър Симидчиев от "Демократична България" реагира, че е несериозно да се говори по този начин и предложи да запознае Гунчева с науката по темата. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ