След референдума: Вратата на НАТО за Македония е отворена

След референдума: Вратата на НАТО за Македония е отворена

Въпреки ниската избирателна активност, македонският премиер Зоран Заев обяви вчерашния вот от референдума в страната му за смяна на името със Северна Македония за "демократичен успех". Допитването не събра нужния кворум. Според официално обявените днес данни от Държавната избирателна комисия, гласували са 666 734 граждани или 36,91 процента от общо вписаните 1 806 336 души в избирателния. 

На въпроса на референдума "Дали сте за членство в ЕС и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция" със "за" са гласували 91,46 процента или 609 813 граждани, а против - 5,65 процента или 37 700 граждани. Невалидни са 19 221 бюлетини или 2,89 процента.

Председателят на ДИК Оливер Дерковски обяви, че съгласно утвърдените резултати решението не е прието, тъй като не са гласували повече от половината граждани, вписани в избирателния списък.

Докладът на ДИК ще бъде публикуван в държавен вестник в срок от 15 дни. Той ще бъде доставен на парламента и ще бъде публикуван в уеб страницата на комисията. Международните наблюдатели от Съвета на Европа междувременно излязоха със заключение референдумът е бил организиран и воден безпристрастно.

Международните медии, водещи европейски лидери и ръководители на международни организации коментираха резултата от вота. Сред тях бе и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. 

"Приветствам вота с "Да" на македонския референдум. Призовавам всички политически лидери и партии да се ангажират конструктивно и отговорно да се възползват от тази историческа възможност. Вратата на НАТО е отворена, но всички национални процедури трябва да бъдат довършени", написа той в Twitter. 

ЕС също окуражи всички страни да уважат резултата от референдума, посочва "Дойче Веле". 

"Очаквам сега всички политически лидери да уважат това решение и да продължат напред с най-голяма отговорност и единствено през партийните линии", коментира от своя страна еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан в изявление. 

Говорителят на американското външно министерство Хедър Науърт призова македонските управляващи "да се издигнат над партизанската политика и да грабнат тази историческа възможност да осигурят по-светло бъдеще на страната като пълен участник в западните институции". 

"САЩ силно подкрепят пълното внедряване на това споразумение, което ще позволи на Македония да заеме полагащото се нейно място в НАТО и ЕС, допринасяйки за регионална стабилност, сигурост и просперитет", посочва още Науърт. 

Какво следва?

Лидерът на опозиционната партия в Македония ВМРО Християн Мицковски заяви, че референдумът се е провалил и че "е факт, че сделката с Гърция не е получила зелена светлина". "Това днес е поражение не само за споразумението с Гърция, но и за тези, които са на власт", казва той. 

Премиерът Зоран Заев и коалиционните му партньори от албански произход имат обещание за подкрепа от около 70 депутати, за да бъде ратифицирана сделката. Това означава, че те ще се нуждаят от подкрепа от десетки депутати от ВМРО, за да подсигурят в парламента мнозинство от 2/3. Ако поправките са одобрени в Македония, сделката тогава ще бъдат одобрени от Гърция. 

Ключови думи

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ