Трюдо замразява личните сметки на протестиращите в Канада

Трюдо замразява личните сметки на протестиращите в Канада

Трюдо замразява личните сметки на протестиращите в Канада

Джъстин Трюдо предприема безпрецедентни стъпки, като се позова на Закона за извънредни ситуации, за да ограничи протестите срещу задължителната ваксинация. Канадският премиер каза, че обхватът на мерките ще бъде „ограничен във времето“, „разумен и пропорционален“ и няма да доведе до разполагане на военни, предаде „Би Би Си“.

Без необходимост от съдебно решение банките ще могат да замразяват личните сметки на всеки, свързан с протестите. Стотици демонстранти остават в столицата на Канада.

В неделя властите успяха да разчистят протестиращите на моста „Амбасадър“ – критичен път за търговията между Канада и САЩ, след една седмица на ограничения. Това, което започна като митинг срещу правилото всички шофьори на камиони да бъдат ваксинирани, ако искат да преминат границата между двете държави, или да се карантинират при завръщане в страната си, се превърна в голямо предизвикателство за всички рестрикции, свързани с коронавируса.

„Става дума за запазване на безопасността на канадците, защита на работните места на хората“, каза Трюдо на пресконференция вчера. Той допълни, че на полицията ще бъдат дадени „повече инструменти“ за затваряне или глобяване на протестиращите и защита на критичната инфраструктура.

Премиерът каза пред репортери, че мерките ще се прилагат временно и по много специфичен начин. Критиците му обаче припомниха, че той е изразил подкрепа за фермерите в Индия, които блокираха важни магистрали до Ню Делхи за една година през 2021-ва, казвайки по това време: „Канада винаги ще защитава правото на мирен протест.“

Демонстрациите в Канада продължават вече трета седмица. Вицепремиерът Кристия Фрийлънд каза, че банките ще могат да замразяват лични сметки на хората, свързани с протести, освен това може да се отменят застраховките на превозните им средства.

Новите решения влизат в сила незабавно, но правителството трябва да ги представи на Камарата на общините и на Сената в рамките на седмица и се нуждае от зелена светлина или прокламацията ще бъде отменена.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ