Задължителна изолация и/или болнично лечение за заразените с COVID-19 у нас

Задължителна изолация и/или болнично лечение за заразените с COVID-19 у нас

Задължителна изолация и/или болнично лечение за заразените с COVID-19 у нас

Всеки, който се е заразил с COVID-19, ще подлежи на задължителна изолация или болнично лечение. Това реши днес парламентът с промените в Закона за здравето на второ четене. Досега карантина се налагаше да спазват болните от холера, чума, вариола, жълта треска, вирусни хеморагични трески, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария, тежък остър респираторен синдром и туберкулоза с бацилоотделяне.

Депутатите гласуваха на задължителна карантина да подлежат контактни лица на болни от изброените заразни болести, както и хора, които са влезли на територията на страната ни от чужбина. 

Властта да разпорежда изолация на тези лица е в ръцете на здравния министър, но задължително по предложение на главния държавен здравен инспектор. В министерската заповед ще се определя срокът на задължителната изолация и лечение или карантина в съответствие с епидемичния риск от разпространението на инфекцията. По предложение на личния лекар със съгласието на РЗИ карантината ще може да се проведе в домашни условия. 

И още, в закона е записано, че контактните лица не може да откажат извършването на изследване с цел установяване на носителство на заразна болест. Заповедите и предписанията на здравния министър подлежат на обжалване пред Административния съд.

"Преценихме, че трябва изрично да запишем така вече обществено известното и популяризирано заболяване Covid-19, което се предизвиква от нов щам коронавируси, за да може да очертаем мерките, които гарантират справянето на България с това ново епидемично разпространение на вирус, който досега наистина не е предизвиквал заболяване у човека", обясни председателят на здравната парламентарна комисия Даниела Дариткова. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ