Работа

По 9 безработни се състезават за едно работно място

По 9 безработни се състезават за едно работно място

По 9 безработни се състезават за едно работно място

Средно по девет безработни се състезават за едно свободно работно място. Това сочат нови данни на Агенцията по заетостта към декември 2020-а година. Най-силна е конкуренцията в област Търговище, където 24 души се борят за една вакантна позиция, а най-малко са в област Русе - по четирима.

Данните на агенцията по заетостта показват, че за периода януари-декември 2020 година новорегистрираните в бюрата по труда са малко над 414 000 души в цялата страна, съобщава БНР.

За сравнение, за цялата 2019 г. те са близо 303 000 души, което означава годишен прираст на безработните от почти 37%.

Главният експерт по пазара на труда в КНСБ Атанаска Тодорова 

„Няма толкова свободни работни места, колкото има освободени лица. Най-много освободени за месец декември има в сектора на услугите, от сектор „Търговия“, „Ремонт на автомобили“, „Хотелиерство и ресторантьорство“. Най-голям процент са тези, които са хора над 50 години. Най-много са регистрираните със средно образование, след това със средно професионално“, коментира главният експерт по пазара на труда в КНСБ Атанаска Тодорова 

Решаваща роля за овладяването на безработицата у нас до нива под средно европейските имат предприетите антикризисни мерки: Според експертката на КНСБ те са били навременни, защото " задържаха работната сила на работните места, въпреки, че хората са в неплатен отпуск“.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ