Сена продължава да се покачва опасно. Част от Лувъра затвори

Сена продължава да се покачва опасно. Част от Лувъра затвори

Сена продължава да се покачва опасно. Част от Лувъра затвори

Нивото на Сена продължава да се покачва застрашително и в събота може да достигне 6,20 м - 10 сантиметра над нивото при наводнението през 2016 г.

Подсилена от притоците, реката днес достигна 5,40 м и някои от предградията на Париж вече газят във вода. Днес се очакват нови валежи във Франция. 15 департамента в североизточната част на страната са обявили оранжев код за опасност от наводнение в басейна на Сена, Ду и Саона. В жълто е предупреждението за още няколко департамента , сред които Рона, Изер и Лоар.

Под специално наблюдение са бреговете в Париж, Марн, Сен Сен Дени и Вал де Марн.

Вчера Сена беше достигнала 5, 12 м, до края на деня днес се очаква да се покачи до 5,60, а в петък – 5,80, а в събота 6,20 и малко отгоре, но далече от историческия рекорд от 1910 г. - 8,63 м.

Централната отсечка от линия С на подземната железница, която не работи от вчера, ще остане затворена поне до 31 януари. Лувърът затвори долното ниво на департамента за ислямско изкуство най-рано до неделя. Музеите Орсе и Оранжри също задействаха планове за защита от наводнение.

Франция преживява втория най-дъждовен двумесечен период от началото на статистиката през 1900 г. От 1 декември насам в някои от регионите са паднали двойно повече дъждове над нормата, в Париж – 183 мм.

Напълно забранено е плаването на корали по цялата Сена, каналите на Марн, част от Саона, Мозел.

В момента състоянието на нещата е мобилизация, бдителност и контрол, заявиха властите. Организирани са кризисни центрове, всички служби са задействани и имат вътрешни планове според сценариите за бедствието. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ