Къщата на Яворов се продава утре, общината свири отбой

Къщата на Яворов се продава утре, общината свири отбой

Категоричният ангажимент, че държавата и в частност Столична община ще спаси от унизителни препродажби къщата-музей на Яворов, засега се отлага. За утре е насрочена от съдия-изпълнител първата публична продажба на дома-музей заради натрупани дългове по ипотеки на предишен собственик. Преди месец, когато се разбра за първи път, че предстои подобна процедура, столичният кмета Йорданка Фандъкова лично обяви, че е провела разговори с премиера Борисов и културния министър Боил Банов държавата да помогне и домът на поета да бъде откупен, така че да се съхрани като паметник на културата за поколенията. Днес обаче на страницата си във Фейсбук, столичният кмет съобщи, че засега общината няма да участва в публичното наддаване заради множество неясноти, установени в правен анализ на казуса. Става дума за висящото дело по имота, както и стоящите вписани възбрани и разминавания в документите за собственост, пояснява Фандъкова.

Намерението къщата-музей да стане общинска собственост обаче остава, подчертава още кметът на София. "Ние сме готови след изчистване на всички тези въпроси, да участваме с финансовата подкрепа на държавата в закупуването на тази къща. Отново потвърждавам нашето желание да придобием къщата, но само при ясни условия".

Общината води преговори за ремонт и на друга паметна сграда в София - Царските конюшни. Страна по преговорите е министърът на вътрешните работи като собственик на част от изгорялата сграда. Очаква се скоро сградата да бъде възобновена, а покривът ѝ - възстановен, допълни тя:

"Министерството на културата вече я обяви като паметник от местно значение. Работи се и затова да бъдат обявени тези сгради за паметник от национално значение", казва още Фандъкова.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ