Австралийски съд отмени анулирането на визата на Джокович

Австралийски съд отмени анулирането на визата на Джокович

Австралийски съд отмени анулирането на визата на Джокович

Съд в Австралия уважи жалбата на тенис звездата Новак Джокович срещу местното Министерство на външните работи и не зачете неговото решение да отмени визата на сърбина, което щеше да доведе до депортацията на тенисиста, предаде Sky News.

Дотук се стигна, след като в сряда граничните власти на Австралия анулираха визата на световния номер 1 в мъжкия тенис на базата на това, че той „не е предоставил необходимите доказателства, за да изпълни условията за влизане в Австралия“. Според австралийските гранични правила чужденци не могат да влизат в страната, ако не са с две поставени дози ваксини или нямат документ за медицинско изключение. Джокович обаче е разполагал с такова, като според неговите адвокати той го е получил, защото на 16 декември е дал положителна проба за коронавирус, а 14 дни след това тенисистът „не е имал температура или респираторни симптоми на COVID-19 в последните 72 часа“.

Джокович прекара четири нощи в хотел за настаняване на имигранти в Мелбърн, след като пристига в странта за участие в в Откритото първенство на Австралия. Според решението на съда той трябва да бъде освободен от хотелската карантина.

Ситуацията около тенисиста предизвика големи вълнения в Австралия и по света. Австралийският премиер Скот Морисън заяви, че „правилата са си правила“ и че всички, пристигащи в страната, трябва да отговарят на законите за влизане.

Въпреки решението на съда, адвокатът, представляващ интересите на местното правителство, Крис Тран обяви, че министърът на имиграцията на Австралия може да вземе решение за повторната отмяна на визата. Според австралийското законодателство, министърът на имиграцията има изпълнителни права да отмени визи по каквато и да е причина. Тран обаче не поясни какъв би бил мотивът за повторната отмяна на визата на Джокович. Ако министърът вземе такова решение, на Джокович може да му бъде забранено да влиза в Австралия за три години.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ