Франция възнамерява да изхарчи над 7 млрд. евро за Олимпиадата през 2024 г.

Франция възнамерява да изхарчи над 7 млрд. евро за Олимпиадата през 2024 г.

Франция възнамерява да изхарчи над 7 млрд. евро за Олимпиадата през 2024 г.

Домакините на Олимпийските игри през 2024 г., които ще се проведат в Париж, очакват да похарчат 7,1 млрд. евро за организирането на игрите, както и за подобряването на старите и изграждането на нови съоръжения. Това съобщи в понеделник телевизионният канал BFM Business, цитиран от Агенция "Фокус". 

През 2016 г. властите представиха план за организиране на Олимпийските игри на стойност 6,5 млрд. евро. Оттогава бюджетът се увеличи, наблюдателите не изключват, че с наближаването на церемонията по откриването сумата ще продължи да нараства. 

Според настоящия план преките организационни мерки ще струват 3,9 млрд. евро. Повечето от тази част от разходите ще бъдат покрити от частни инвестиции, от които 1,2 млрд. евро ще бъдат разпределени от Международния олимпийски комитет (МОК). Строителството и подобренията на обектите ще изискват около 3,2 млрд. евро, тук държавата ще се превърне в най-големия инвеститор с 933 млн. евро. 

Както обаче каза ръководителят на кабинета на директора на организационния комитет на Олимпийските и Параолимпийските игри през 2024 г. Мишел Алоизио в ефира на телевизионния канал, Франция ще се опита да „промени логиката“ на организацията в сравнение с миналите игри и ще изгради съоръжения, които ще бъдат полезни в бъдеще. 

„Искаме да предложим коренно нов алгоритъм“, уточни той. Алоизио отбеляза, че Франция „ще запази най-доброто от игрите“, но в същото време ще обърне голямо внимание на екологичните въпроси: например организаторите очакват да намалят въглеродния си отпечатък средно с 55% в сравнение с предишните игри. Те също така обещават да приложат различен подход към разпределението на бюджета. 

По неговите думи, 95% от олимпийските съоръжения вече съществуват под формата на постоянни или временни структури, включително футболния стадион „Стад дьо Франс“ в северната част на Париж, тенис кортовете Ролан Гарос, спортния комплекс Париж-Берси, велодромът в комуната Сен-Куентин-енЕвелин. Временни обекти могат да бъдат разположени, например, на Дома на инвалидите (стрелба с лък) или на Айфеловата кула (джудо) в 7 -ми окръг в Париж.  Бюджетът включва и изграждането на олимпийско село и център за водни спортове в департамент Сена-Сен Дени.

„Това ще бъде направено не само за Олимпийските игри, но и за подпомагане развитието на тази територия в бъдеще“, подчерта Алоизио. Както уточнява телевизионният канал, олимпийското село, където ще бъдат настанени спортисти и журналисти, ще навлезе на пазара на недвижими имоти след края на състезанието под формата на 1300 апартамента, офиси и търговски обекти. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ