Как ще изглеждат футболните мачове на Луната през 2035 г. според инженерите

Как ще изглеждат футболните мачове на Луната през 2035 г. според инженерите

Как ще изглеждат футболните мачове на Луната през 2035 г. според инженерите

Група учени и инженери от Института по инженерство и технологии (IET) в Обединеното кралство вярват, че скорошният напредък в космическото пространство може да направи първия футболен мач на Луната възможен през 2035 г. Изследователите са взели предвид особените условия на Луната и са разработили регламент, който е специфичен за състезанието. Това означава, че наред с други неща топката и вратата са много по-големи, космическите костюми трябва да бъдат модифицирани за практикуването на спорта и че трябва да избягваме контакти между играчите, тъй като на нашия спътник те могат да бъдат смъртоносни, предава ElConfidencial.com.

Kings League, водена от Жерар Пике, Ибай Янос и компания, се опита да доближи футбола до видео игрите и по-младата публика, като въведе правила като използването на карти — което може да направи така, че вашите голове да струват двойно за известно време или можете да вземете карта от опонента си, или дузпи, които започват от центъра на терена и позволяват на нападателя да закара топката до вратата. Това, което не е направил, е нововъведение на терена или в условията, в които се играе.

Редовните мачове от Kings League се играят на игрища с изкуствена трева със седем играчи в отбор, докато финалите се преместват на по-големи терени като стадиона "Ноу Камп" вече върху естествена трева.

Продължаващото намаляване на разходите за космически полети обаче може да промени това и, както предлагат изследователите на IET, да позволи продължаване на пътуванията до Луната, което прави възможно създаването на футболна лига там в рамките на едно десетилетие. Едва ли големи професионални футболни лиги ще водят своите състезания на място, което има една шеста от гравитацията на Земята или няма кислород, но може би това може да стане под формата на видеоигра на бъдещето, издание на Kings League, или да бъде на мода сред децата през 2035 г., въз основа на правилата, предложени от IET. Нейните изследователи току-що представиха проучване, което описва подробно иновациите, които според тях са необходими, за да могат хората да играят футбол на нашия естествен спътник, след като бъде установена лунна база на място. 

Каква би била една игра на Луната? 

Нашият естествен спътник има гравитация на повърхността си от около 1,62 метра в секунда на квадрат, доста под 9,8 m/s2 на Земята. Освен това на лунната повърхност няма вятър или въздушно съпротивление, така че удар на Луната ще накара топката да се движи със същата скорост, както на нашата планета (около 112 км/ч, според изчисленията на IET), но достигайки шест пъти по-голямо разстояние. Това, пишат изследователите, ще означава "връщане към дългата игра с топка от 80-те години вместо тики-така на Пеп Гуардиола".

Също така ще трябва да се откажете от тесните тениски и чорапите над коляното и да се вмъкнете във водонепропусклив, но гъвкав костюм, който ще бъде малко по-тънък от тези, носени от астронавтите днес, и ще включва подплатено подсилване на коленете и лактите. На играчите няма да им е горещо или студено, благодарение на системата за охлаждане и отопление, която се настройва към температурата на лунния климат. Те ще носят и шлемове, които им позволяват да дишат и имат зрително поле между 180 и 270 градуса. На стъклото те ще имат HUD (Heads-Up Display), за да виждат решенията на съдията, къде се намират останалите играчи, както и червените и жълтите картони, които всеки от играчите има.

Игралното поле ще бъде по-малко, с размери 32 метра дължина и 25 метра ширина (около осем пъти по-малко от това на наземно футболно игрище). И преди да играете, трябва да прекарате лазер през лунната земя, за да разтопите частиците и да ги накарате да се слепят, образувайки твърда и равномерна повърхност от един слой. "В противен случай теренът ще ерозира по време на мача, застрашавайки играчите", казват изследователите на IET. 

Лунен футбол, безконтактен спорт 

Всеки отбор ще има по петима играчи на терена и мачът ще има четири 10-минутни четвъртини, с 20-минутни почивки между всяка четвърт за почивка и ремонт на оборудването. За да се гарантира безопасността, ще се избягва удрянето на топката с главата, нещо, което би повредило шлема, и контактът между играчите ще бъде забранен, така че няма да има нападения или борби, а притежанието на топката ще се получава само когато има прихващания.

Топката ще трябва да бъде 1,5 пъти по-голяма от земната регулаторна топка и ще бъде черно-бяла на цвят, така че да може да се вижда в условията на изключително ярка светлина на Луната. Вътрешността на топката ще бъде с ядро ​​от аерогел, което позволява удряне и отскачане, без да е необходимо да се пълни с въздух. Вратите също ще бъдат по-големи, 11 метра дълги и три метра високи.

Реферът няма да е на терена, а ще бъде на друго място, откъдето може да следи играта, както е при ВАР в момента. Въпреки това изследователите на IET казват, че холограмите могат да бъдат използвани, за да го задържат на терена, ако е необходимо. Лунната лига може да започне през 2035 г., ако, както планират Китай и САЩ, стигнем до Луната по график. Това изследване на IET е напълно реалистично, но целта му не е толкова да превърне инициативи като Kings League в междупланетни събития, а както се казва, да насърчи децата да участват в науката, технологиите, инженерството и математиката и да вдъхнови следващото поколение инженери и учени, които ще изградят нашето бъдеще. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ