Отнемат званието "Герой на Украйна" на олимпийския шампион Сергей Бубка

Отнемат званието Герой на Украйна на олимпийския шампион Сергей Бубка

Отнемат званието "Герой на Украйна" на олимпийския шампион Сергей Бубка

Членът на украинския Национален олимпийски комитет (НОК) Владислав Гераскевич, бивш състезател по скелетон, свика спешно заседание за освобождаване на легендарния лекоатлет Сергей Бубка от организацията и лишаването му от почетното звание "Герой на Украйна". Това написа самият той в канала си в Телеграм.

По-рано стана известно посредством Търговския регистър в Русия, че Сергей Бубка е съучредител на компания "Монблан", която извършва дейност на територията на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР).

"Инициирах заседание на комисията на спортистите към Националния олимпийски комитет(НОК) на Украйна, което ще се състои на 11 юли и ще обсъжда лишаването на Бубка от членство в комитета. Следващата стъпка ще бъде снемане на почетното звание "Герой на Украйна" и други държавни награди", написа още Владислав Гераскевич, цитиран от  БНР.

59-годишният Бубка беше президент на НОК на Украйна от 2005 до 2022. Той е член на Международния олимпийски комитет (МОК) и първи вицепрезидент на Световната атлетика.

Сергей Бубка е олимпийски шампион в овчарския скок от Сеул 1988, шесткратен световен първенец на открито и четирикратен на закрито. Шест от континенталните титли и олимпийската са спечелени от Бубка за бившия СССР.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ