Светска хроника

Риана и Джак Дорси даряват 15 млн. долара за климатична справедливост

Риана и Джак Дорси даряват 15 млн. долара за климатична справедливост

Фондация на световноизвестната певица Риана ще дари общо 15 млн. долара за борбата с климатичните промени. Получатели са 18 организации, ангажирани с климатичната справедливост в САЩ и Карибите. За дарението фондацията „Клара Лионел“ си партнира с филантроската инициатива #StartSmall на създателя на Twitter, Джак Дорси.

„Тези грантове подкрепят организации, фокусирани върху ръководени от жени, младежи, чернокожи, коренно население, цветнокожи и ЛГБТКИ+ общности“, съобщават от фондацията на Риана, която е родом от Барбадос.

Според официалния сайт учреждението „Клара Лионел“, което е кръстено на бабата и дядото на певицата, е събрало над 80 млн. долара от 2012 г. насам за борба с „несправедливостите по света“. С тях са финансирани над 150 проекта.

Климатичната справедливост се утвърди като термин през последните години и според публикация на „Би Би Си“ по темата обозначава „признаването, че тези, които са непропорционално засегнати от изменението на климата, обикновено не са тези, които са най-отговорни за причиняването му“. Терминът припознава климатичните изменения като нещо повече от екологичен проблем, които засягат „неравномерно хора от различна класа, раса, пол, география и поколение“.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ