$400 млн. спечелили от откупи хакери по цял свят през 2020 г.

$400 млн. спечелили от откупи хакери по цял свят през 2020 г.

Печалбите от откупи на хакери по целия свят, използвали най-масовия за злонамерени виртуални атаки вирус -  ransomware през 2020 г. възлизат на около 400 милиона долара, изчисли Съветът за национална сигурност на САЩ. Данните са публикувани на официалния сайт на Белия дом.

„Глобалните икономически загуби от ransomware атаките са огромни. Разходите по неутрализирането им, включително плащания на "откупи" са надхвърлили 400 милиона долара през 2020 г. в световен мащаб “, се казва в изявлението. Само за първото полугодие на 2021 г. тази сума вече е над 81 милиона долара. Мишени на подобни атаки са организации от всякакъв мащаб, независимо къде се намират.

В тази връзка администрацията на президента на САЩ Джо Байдън обяви, че ще обедини усилията на различни държави за борба с хакерските атаки. Властите на САЩ имат планове да започнат борба с инфраструктурата на киберизмамниците, включително финансовата, която им позволява да печелят и да извършват престъпления. Също така Белият дом планира да увеличи устойчивостта на програмните обезпечения срещу ransomware  и да пресече използването на криптовалути за пране на пари.

През последните няколко месеца САЩ се сблъскаха с поредица от мощни кибератаки, чиято цел е получаване на откуп. Най-драстичният случай бе през месец май тази година когато американската компания Colonial Pipeline плати на хакерите откуп от почти пет милиона долара след кибератака, блокирала управляваната дигитално от компанията най-голямата мрежа от петролопроводи в САЩ. Това доведе до парализа на доставките на гориво в югоизточната част на САЩ, а компанията беше принудена да даде искания откуп, за да получи отново достъп до данните си. Впоследствие стана ясно, че сумата е била платена с непроследима криптовалута.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ