Бивша президентка на Чили стана върховен комисар на ООН за правата на човека

Бивша президентка на Чили стана върховен комисар на ООН за правата на човека

Бивша президентка на Чили стана върховен комисар на ООН за правата на човека

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предложи бившата президентка на Чили Мишел Бачелет за ръководител на Върховния комисариат на организацията по правата на човека, за да замени йорданеца Зейд Раад ал Хусейн, известен с острите си критики към президента на САЩ Доналд Тръмп.

66-годишната Мишел Бачелет е една от най-влиятелните жени политици по света. Тя беше първата директорка на службата ООН-Жени (UN Women), която работи за равенство между половете, при създаването й през 2010 година, предава БТА.

Дъщеря на генерал, опълчил се на режима на Аугусто Пиночет, през 1975 г. тя е била задържана и изтезавана от политическата полиция на диктатора.

Предстои номинацията й, обявена в публикувано в сряда комюнике, да бъде одобрена от Общото събрание на ООН, в което участват 193-те страни членки на организацията.

Определяйки като "расист" унгарския премиер Виктор Орбан и като "опасен" президента на САЩ Доналд Тръмп, нейният предшественик начело на Върховния комисариат по правата на човека Зейд Раад ал Хусейн често предизвикваше скандали, с което загуби подкрепата на множество влиятелни страни.

Това го накара да не се кандидатира за втори мандат.

След като си създаде врагове в лицето на САЩ, Русия и Китай по време на четиригодишни си мандат, той призна, че "в сегашния геополитически контекст", да остане на поста "би означавало да се моли на колене".

"Мълчанието не ви носи никакво уважение", беше заявил миналата седмица пред медиите този, който трябва да напусне поста си на 31 август, добавяйки, че би посъветвал приемника си "да бъде справедлив и да не дискриминира никоя страна", както и "да е готов за сблъсък".

Правозащитните организации обаче изразяваха притеснения от възможността генералният секретар на ООН да замени Зейд Раад ал Хусейн с някой не толкова злобен човек.

"Ако бъде избрана, (Мишел) Бачелет ще заема един от най-трудните постове на света, в момент когато правата на човека са подложени на масирана атака", каза преди изявлението на Гутериш Кенет Рот, директор на Хюман райтс уоч.

"Бидейки сама жертва, тя може да внесе в тази роля една уникална перспектива за значението на активна защита на човешките права", добавя той.

Социалистката, по образование педиатър, беше първата жена, избрана за президентка на Чили от 2006 до 2010 г., а след това и от 2014 до 2018 година.

Миналата година Антониу Гутериш я назначи за съветник по инициативите за посредничество в консултативния съвет на високо равнище.

Генералният секретар на ООН я определи като "дългогодишна защитничка на правата на жените".

Родена през 1951 г. в Сантяго, Мишел Бачелет следва медицина, когато е арестувана, пратена в затвора и изтезавана заедно с майка си от политическата полиция на диктатора Пиночет през януари 1975 година.

Като президент тя разтърси чилийското общество, известно със силния си консерватизъм, с поредица от прогресивни реформи, включително приемането на хомосексуалните бракове и декриминализирането на абортите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ