От Ухан китайският премиер обяви: Овладяхме епидемията!

От Ухан китайският премиер обяви: Овладяхме епидемията!

От Ухан китайският премиер обяви: Овладяхме епидемията!

„Епидемията на коронавируса на практика е овладяна. Налице са първите резултати по стабилизиране на ситуацията и обръщане на тенденцията в Ухан и Хубей“, заяви китайският президент Си Цзинпин, който днес отиде в Ухан. Градът стана епицентърът на избухването на заразата в началото на януари.

Китайският лидер пристигна тази сутрин със самолет в Ухан, за да провери как се изпълняват мерките за овладяване и превенция на епидемията, предаде китайската информационна агенция Синхуа. Той се срещна с лекари, военни, социални работници, полицаи, доброволци, пациенти и обикновени жители, като през цялото време носеше на лицето си хирургическа маска. Посещението в Ухан става на фона на обнадеждаващото съобщение на здравното министерство, че през последните 24 часа новите случаи на заразяване са само 19.

„Хубей и Ухан са приоритетни и ключови места в битката с разпространението на коронавируса. Със сериозни усилия в борбата с коронавируса бяха постигнати положителни промени“, изтъкна Си Цзинпин.

Според Worldometers, където данните се обновяват веднъж дневно, коронавирусът COVID-19 засяга 115 страни и територии по целия свят и 1 международен транспорт (круизният кораб Diamond Princess, който се намира в Йокохама, Япония). По данни към 15:30 часа случаите на заразени с коронавирус са 116,132, починали от COVID-19 са 4,089, а 64,633 са оздравели.

Последни актуализации показват, че 1,770 са новите случаи на заразени от коронавирус.  

281 са били заразени през последното денонощие в Испания, а петима са починали от заразата. 881 са новозаразените, а 54 са новите смъртни случаи в Иран.

Петима души са дали положителна проба за коронавирус в Гърция, четирима от които са били в контакт с групата поклонници от Пелопонес, пътували до Израел. 700 училища в префектурите Илия и Ахая в Пелопонес и остров Закинтос са затворени.

65 са заразените в Швеция, 6 в Словения, 3 в Беларус, 2 в Азербайджан, 8 в Израел, 4 в Албания, 4 в Исландия, 2 в Португалия, 8 в Индонезия, 5 в Бразилия, 28 нови случая в Белгия. Два са новите случаи в Естония: двама възрастни талинчани от Северна Италия и Франция.

3 са новите случаи в Чехия, където до второ нареждане остават затворени всички училища и събития с над 100 участници. В Полша, където се отмениха всички масови публични събития, включително масовите предизборни прояви, въпреки че през май трябва да се проведат президентските избори, има един новозаразен.

Един човек е починал в Швейцария. Става въпрос за 80-годишен мъж в Тичино с други патологии, а 15 са новите случаи в Обединените арабски емирства, като в това число попадат трима италианци, две емирства, по двама души от Шри Ланка, Великобритания и Индия и по един човек от Германия, Южна Африка, Танзания и Иран.

Четирима са новозаразените Швеция, двама в Северна Македония и един в Полша. Сред новозаразените попадат още двама души от Латвия, пет във Финландия, девет в Индия, четирима в Кувейт, един в Мароко, девет във Филипините.

65-годишна германка, която е на почивка в Северен Кипър също е сред заразените. Статистиката за Северен Кипър (която е призната само от Турция) не се включва в докладите на международно признатото правителство на кипърските гърци на юг на острова.

В Тайланд има три нови случая, всички свързани с Италия. Подобно е положението и във Финландия, която отчита двама новозаразени. И двамата са пътували до Северна Италия, като един от пациентите е проявил симптоми по време на обратния полет от Италия.

Две млади жени в Белград, които са били в контакт със заразено лице (което сега е в чужбина) са новите случаи в западната ни съседка Сърбия.

Първи случаи на заразени обявиха в Панама и в Монголия.

В САЩ има 10 нови случая  - 6 в Калифорния, двама в Кентъки и по един в Мериленд (окръг на принц Джордж) и във Флорида (окръг Волусия). На територията на Вашингтон (окръг Кинг) е починал един човек.

35 нови случая на коронавирус и 1 починал вследствие на заразата има в Южна Корея. А в Ливан е починал пациент, който наскоро се е завърнал от Египет.

19 нови случая на заразяване и 17 смъртни случая, всички в Хубей, са станали в Китай на 9 март, както съобщава Китайската национална здравна комисия (NHC). 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ