Френските специални служби са предотвратили 6 атентата от началото на годината

Френските специални служби са предотвратили 6 атентата от началото на годината

Френските специални служби са предотвратили шест терористични акта от началото на годината, съобщи министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер пред телевизия Бе Еф Ем Те Ве в деня, когато Франция почита паметта на загиналите при атентатите в Париж преди три години.

Кастанер каза, че при най-новия случай е осуетен заговор на крайнодесни екстремисти, задържани миналата седмица по подозрение, че готвят атака срещу президента Еманюел Макрон, посочва Асошиейтед прес.

Министърът напомни, че три години, след като ислямистки екстремисти окървавиха концерт в парижката зала "Батаклан" и няколко други места във френската столица, терористичната заплаха остава висока. Той обаче отбеляза, че тя е придобила нови форми, тъй като групировката "Ислямска държава" днес е отслабена, а контратерористичните мерки са засилени. Кастанер каза, че почти всяка седмица силите за сигурност "се намесват, за да неутрализират рискове", предава  БТА.

През следващата година ще излязат на свобода 48 души, осъдени за свързани с тероризъм деяния, след като са излежали присъдата си. Те остават под наблюдение, тъй като продължават да представляват опасност поради извършените дейния и поради пребиваването си в затвора, което също може да бъде криминогенен фактор и понякога може да задълбочи радикализацията, отбеляза Кастанер. За тази цел прилагаме специални мерки. Някои от излезлите на свобода вече са обект на тези мерки, каза министърът.

На 13 ноември 2015 г. джихадисти извършиха няколко атаки с огнестрелно оръжие и бомбени нападения във френската столица, взели общо 130 жертви. По повод годишнината от трагедията в Париж днес ще се състои шествие, което ще премине край местата на шестте атентата.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ