Иран призна, че е свалил украинския самолет погрешка

 Иран призна, че е свалил украинския самолет погрешка

Иран призна, че е свалил украинския самолет погрешка

Иран призна, че неговите военни сили неволно са свалили украинския пътнически самолет „Боинг 737-800“ със 176 души на борда, предаде Би Би Си, позовавайки се на иранската държавна телевизия.

В изявлението по телевизията иранското министерство на отбраната уточни, че самолетът е бил ударен от ракета, след като е прелетял близо до чувствителен военен обект, принадлежащ на Революционните гвардейци. Иран добави, че става въпрос за „човека грешка“ и че виновните ще понесат отговорност.

„Тъжен ден. Предварителни заключения от вътрешното разследване на въоръжените сили: Човешка грешка в момент на криза, причинена от американския авантюризъм доведе до катастрофа. Изразяваме дълбоки съжаления, извинения и съболезнования към иранския народ, семействата на жертвите и другите засегнати нации“, написа в Twitter иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф

Припомняме, че при катастрофата на украинския „Боинг 737-800“ загинаха всички 176 пътници на борда, включително 11-членният екипаж. Повечето от жертвите са иранци, като голяма част от тях са с двойно гражданство.

„Ислямска република Иран дълбоко съжалява за тази катастрофална грешка“, написа в Twitter иранският президент Хасан Рохани. „Мислите и молбите ми са със семействата на жертвите“, добави той.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ