Скука! А може пък да е професионален застой

Скука! А може пък да е професионален застой

Скука! А може пък да е професионален застой

В живота на почти всички ни идва момент, в който имаме чувството, че кариерата ни е навлязла в задънена улица. Може би просто започва да ви омръзва - работите на едно и също място, с едни и същи хора, изпълнявате едни и същи задачи. И така една сутрин се събуждате с прозрението, че вече не харесвате това, което правите. Чудите се дали е време да продължите напред или да си дадете още малко време с надеждата, че нещата ще се подобрят.

Преди обаче да изберете по кой път да поемете, трябва да се уверите, че в кариерата ви в действителност е попаднала в задънена улица, а не става въпрос за временна загуба на интерес и мотивация. Това са 8 признака, че сте в професионален застой:

1. Постоянно ви е скучно

„В повечето случаи застоят в кариерата е резултат на липса на предизвикателства, което от своя страна води до самодоволство, скука и изграждане на статична зона на комфорт, от която рядко излиза.“, казва кариерният коуч Лиса Люис.

Ако настоящата ви работа не ви предоставя възможности за растеж и развитие, скуката може да се настани за постоянно във вашето ежедневие.

 Именно по тази причина чувството за безизходица често се появява в моменти, когато човек достига определено ниво на успех. След като прекарате известно време на позицията, за която сте мечтали през целия си професионален живот, лесно може да се отдадете на чувството, че сте достигнали върха на кариерата си и че вече няма какво повече да научите за работата.

„Възможността да учите нови неща и да усвоявате нови умения е един от най-добрите мотиватори в работата“, казва Люис. Намирането на подобни възможности може да ви помогне да се справите със скуката и отново да си върнете страстта към работата.

2. Мразите понеделниците

Макар че на всички ни се иска да можем всеки понеделник да скочим от леглото, изпълнени с енергия, и да се запътим с усмивка към офиса, има много хора, за които това е истинска рядкост. Ако абсолютно всеки понеделник се чувствате изнервени и изморени, то нещата са преминали нормалните граници на раздразнение от началото на новата работна седмица и са се превърнали в симптом на нещо по-голямо. Това означава, че е дошло времето да напуснете работа и да потърсите нещо ново.

3. Представянето ви в работата се е влошило

Един от ясните признаци за това, че кариерата ви попаднала в задънена улица, е сериозното влошаването на вашето професионално представяне в работата. По-ниската продуктивност, честите грешки и неспазването на крайни срокове, показват, че нещо в работата ви просто не върви по обичайния начин. С времето започвате да губите увереност в собствените си способности и да обвинявате другите за вашите пропуски.

Когато се чувствате в безизходица, вие подсъзнателно започвате да предприемате действия, които саботират собственото ви представяне, мислейки че по този начин се предпазвате от въображаем нападател, вместо да се изправите лице в лице с липсата си на удовлетворение от работата, казва кариерният консултант Илай Хауайек, основател и главен изпълнителен директор на Crafted Career Concepts в Милуоки.

4. Вече нямате интерес

Изпитвате ли апатия към работни дискусии, на които в миналото сте реагирали с интерес и сте защитавали със зъби и нокти своята позиция? Търсенето на бързи и лесни начини за изпълнението на задачите и незаинтересоваността от постигнатия краен резултат са сигурни признаци за професионален застой.5. Постоянно ви питат „Добре ли сте?“

Колкото и да си мислите, че добре прикривате ниската си ангажираност, неизбежно някои ваш колега ще забележи промяната във вашето представяне и ще ви попита „Добре ли сте?“.

Истината е, че преструвките ви рано или късно ще бъдат разкрити, тъй като човек не може дълго време да поддържа поведение, което не съответства на начина, по който се чувства, казва Хауайек. Може дори да забележите, че с времето сте започнали да избягвате другите хора от страх, че те ще разкрият вашето недоволство от работата.

6. Чувствате се физически изтощени

Когато кариерата ви е в задънена улица, може да имате чувството, че всеки ден в офиса представлява една битка на живот и смърт, изпълнена с кръв, пот и сълзи. Чувствате, че имате нужда от повече енергия и време, за да се подготвите за задачи, които в миналото сте изпълнявали с лекота. Чувството на безизходица може да бъде по-изморително от дългите часове на работа по задачи, които намирате за интересни и приятни.

„Всички имаме вродена нужда от предизвикателства и нови знания. Когато изпълняваме роля, която не ни предлага възможности за растеж, може да почувстваме същата умора, която изпитваме, когато завършим някакъв голям проект.“, казва Люис.

7. Вече не очаквате с нетърпение неща, които преди сте обичали

Има ли специална конференция във вашето поле на изява, която посещавате всяка година, и за която се регистрирате, веднага щом получите тази възможност? Как стоят нещата в последно време  - продължавате ли да я посещавате или сте забравили напълно за нея? Ако е второто, то най-вероятно сте на път да се изправите пред професионалната дилема, с която започнахме този текст. Загубата на интерес при планирането на неща, които в миналото са ви носили удоволствие, е сигурен знак, че кариерата ви е попаднала в задънена улица.

8. Разглеждате обяви за работа

Когато човек е в професионален застой, най-нормалното нещото е да започне да разглежда обяви за нова работа. Въпреки това, Хауайек казва, че прибързаното търсене на нова работа е най-лошият начин за излизане от кариерната безизходица.

„Това е като да отидете на ученическия си бал с тренировъчни дрехи. Никой няма да ви покани на танц, а и вие самите няма да бъдете готови и да имате самочувствието да поканите някой друг“, казва той.

Хауайек съветва вместо това първо да потърсите възможности за развитие в рамките на компанията. Ако наистина не можете да откриете такива, то опитайте сами да си ги създадете, като се захванете с нещо ново извън вашата основна работа. Отидете на курс по нещо, което ви интересно, намерете си ново хоби или се захванете с някаква общественополезна дейност. Разведряването на ежедневието може да е достатъчно, за да си върнете към работата.

Когато сте готови да напуснете

Когато сте готови да продължите напред, направете списък с вашите силни страни, недостатъци, ценности и постижения и очертайте план за излизане от сегашното си положение.

„Това означава да излъскате личния си бранд и да започнете отново да вярвате във вашите умения и опит“, казва Хауайек. След това, разпространете новината, че търсите нова работа, сред мрежа от контакти, и обяснете как точно си представяте следващата фаза от вашата кариера, за да се уверите, че няма да преминете от една задънена улица в друга.

Лиса Евънс за FastCompany.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ