OOН предложи 5 варианта за име на Македония

OOН предложи 5 варианта за име на Македония

OOН предложи 5 варианта за име на Македония

Специалният посредник на ООН Матю Нимиц предложи пет варианта за име на Македония след приключването на преговорите в сряда вечерта между македонската и гръцката делегация в Ню Йорк в присъствието на Нимиц.

Вариантите са следните: Република Нова Македония, Република Северна Македония, Република Вардарска Македония, Република Горна Македония и Република Македония (Скопие), съобщава македонският новинарски портал мкд.мк, цитиран и от БНР.

Съкратеният вариант на името, което може да се използва е Nova Makedonija, Severna Makedonija, Vardarska Makedonija ili Gorna Makedonija (наименованията са на латиница, както ще се изписват в международните отношения).

Две предложения има съответно и за езика - „македонски“ („makedonski“), или „official language of the Republika Severna Makedonija или Nova, Vardarska, Gorna. Името, което ще бъде прието, ще се използва както в двустранните отношения, така и на международно ниво, поясни Нимиц и уточни специално, че представил предложенията и на двете страни.

Преговарящите съответно трябва да ги представят на техните правителства, които трябва да ги обсъдят и да вземат решение дали ще се стигне до взимане на решение, обясни той след преговорите в Ню Йорк.

Македонското правителство заяви, че на този етап "се създават условия за придвижване на процеса напред и изходът ще зависи от готовността на компромис и от двете страни, като се имат предвид различията".

А гръцкото правителство ще търси решение, което да не засяга националните интереси на страната и да е формирано на базата на широк национален консенсус, стана ясно от изявление на гръцкия правителствен говорител Димитрис Дзанакопулос.

Спорът за името на западната ни съседка с Гърция е сериозна конфликтна точка, която възпрепятства процесите по интеграция на Македония в НАТО и ЕС. Гърция открай време възразява конкретно срещу използването на името Македония, тъй като има област в северната си част със същото име и се опасява от евентуални териториални претенции.  След отделянето си от Югославия през 1991 г. западната ни съседка се нарича Република Македония, което даде повод на Гърция да отказва признаването й като държава. Със специално споразумение от 1995 г. тя позволи в международните отношения да се използва името Бивша югославска република Македония - име, с което страната стана и член на ООН.


 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ