Пандемията предизвика истинска революция на пазара на месо в САЩ

Пандемията предизвика истинска революция на пазара на месо в САЩ

Пандемията предизвика истинска революция на пазара на месо в САЩ

Пандемията COVID-19 предизвика истинска революция на пазара на месо в САЩ. Докато месопреработвателните предприятия в цялата страна затварят, което води до производствен недостиг, търсенето на растителните им заместители нараства.

Според проучване на Nielsen само за една седмицата, приключила на 18 април, продажбите на месни заместители на растителна основа са нараснали с 200%. За период от осем седмици растежът е 265%. В същото време продажбите на месо за същите периоди се увеличават съответно с 30% за седмица и с 39% за 8 седмици.

Въпреки че месото на растителна основа все още заема малка част от пазара на протеини в САЩ, популярността му нараства бързо през последните години. И тази тенденция се ускори поради кризата, отбелязва Financial Times. Заместващите производствени предприятия също се оказаха в по-добра позиция поради по-високата степен на автоматизация на процесите.

Междувременно, проблемите на конвенционалните производители на месо се увеличават на фона на пандемията. По данни на Financial Times до 27 април 32% от съоръженията за преработка на свинско месо няма да работят в САЩ. Според консултантската агенция Advanced Economic Solutions, производството на говеждо месо вече е намаляло с 14%.

На фона на спирането на предприятията, цените на продуктите растат бързо. По данни на Министерството на земеделието на САЩ от началото на април цените на едро на свинското месо са се увеличили над два пъти.

От създалата се ситуацията се възползват фирмите, които предлагат на потребителите заместители. Така акциите на стартиращия Beyond Meat миналата седмица нараснаха с повече от 40%. Увеличи се и капитализацията на Starbucks, след като от компанията заявиха, че възнамеряват да използват растителни протеини за продукти, предлагани на китайския пазар.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ