Португалия постепенно излиза от изолацията

Португалия постепенно излиза от изолацията

Португалия постепенно излиза от изолацията

Португалия даде зелена светлина на третата фаза на поетапното излизане от изолацията, започнало на 4 май. Въпреки това някои ограничения в Лисабон ще останат заради локални огнища на зараза в предградията и в промишлените хъбове, информира Ройтерс.

От 1 юни ще могат да отворят врати моловете, детските центрове, киносалоните, театрите, други културни обекти, както и спортните зали в страната, но при ограничения в капацитета на прием. По отношение на ресторантите ще се отмени изискването да са пълни на 50%, което беше в сила от 18 май. 

Събиранията на до 20 души ще бъдат разрешени. Но в столицата Лисабон, нейните предградия и околните градчета - ще се разрешава събиране на до 10 души, а моловете ще останат затворени поне до четвъртък. 

Премиерът Антониу Коща обеща тестване на строителните работници и на хората на временни трудови договори в промишления хъб Азамбужа край Лисабон. Там 340 работници в два склада за стоки на едро дадоха положителен резултат на тестовете за коронавируса през последните две седмици. Ще бъдат тествани и хората, живеещи с работниците. Осигурен е и подслон за онези, които се нуждаят от самоизолация.

Има притеснения и относно локални огнища на зараза в бедните части на предградията на Лисабон, като например квартала "Ямайка", където жителите призоваха за затваряне на местните кафенета и за блокиране на района сред рязко увеличаване на случаите на инфекция. В Португалия има 31 946 случая на зараза и 1386 смъртни случая. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ