Референдумът на Ердоган започна в Европа

Референдумът на Ердоган започна в Европа

Референдумът на Ердоган започна в Европа

Турските граждани в шест европейски страни започнаха да гласуват на референдума на президента Реджеп Ердоган - вот, сочен от международните анализатори още през миналата година като едно от най-значимите световни събития за 2017 г. 

Гласоподавателите избират дали да се превърне Турция от парламентарна република в президентска, увеличавайки правомощията на Ердоган, посочва Би Би Си.

Около 3 милиона души имат право на глас извън Турция. Почти половината от тях живеят в Германия. 

Политическите мероприятия за агитиране в полза на референдума, обаче, бяха блокирани в няколко страни. Това доведе до възникване на напрежение между Турция и нейните европейски съседи. Президентът Ердоган обвини холандските и германските власти, че се държат "като нацисти". 

В Швейцария имаше демонстрация в подкрепа на вота с "не" - в Берн тази неделя. На нея се събраха хиляди, включително кюрдски демонстранти. Турското външно министерство, което свика швейцарските дипломати в Анкара, настоя за "законови действия". То твърди, че протестите са организирани от Кюрдската работническа партия (PKK). Два дни по-рано швейцарските власти съобщиха, че разследват твърдения за шпиониране на турски граждани, живеещи в Швейцария, които са били с критично мнение към турското правителство. 

Въпреки напрежението, гласуването започна в понеделник на летища и гранични пунктове в Турция, както и в турските дипломатически мисии в Германия, Австрия, Белгия, Франция, Швейцария и Дания. В Германия гласоподавателоте бяха разделени по отношение на вота. В нея има притеснения, че ако гражданите с турски произход гласуват "за", те са антидемократични хора. По думите на лица от Берлин, референдумът е създал напрежение в турската общност между германци и турци, достигайки до същинско изпитание за лоялността на турците към чуждестранния им немски дом. 

Вотът в чужбина ще продължи до 9 април. Той ще обхване 120 дипломатически мисии в 57 страни.

Референдумът в самата Турция ще се състои на 16 април. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ