Русия налага експортни мита за черни и цветни метали

Русия налага експортни мита за черни и цветни метали

Русия налага експортни мита за черни и цветни метали

Експортните мита за черни и цветни метали бяха въведени в Русия от 1 август до края на 2021 г. Средствата, получени от тази мярка, ще дадат възможност да се компенсира покачването на цените на металните изделия на вътрешния пазар в резултат на ръста на световните котировки, очаква правителството. В същото време, за да изтеглят свръх печалби в индустрията при висока пазарна среда, властите могат да разработят постоянен данъчен механизъм, предава ТАСС

Активният ръст на цените на металите в Русия започна в края на 2020 г. след възстановяване на глобалните котировки. Строителите първи се оплакаха от повишаването на цените на продуктите на металурзите. За да реши проблема, правителството обсъди прехвърлянето на разработчици на директни договори с производители на метални изделия и изключването на връзката на търговеца от търговските вериги. Първият вицепремиер на Руската федерация Андрей Белоусов обаче сложи край на дискусиите, които обяви, че приходите на металургичната индустрия през 2020 г. са се увеличили значително и са достигнали 100 милиарда рубли.

Митническата статистика потвърждава ръста на експортните приходи на компаниите. Така че, ако в абсолютно изражение износът на плосковалцувани продукти от Русия през януари-май се е увеличил с 10%, в парично изражение ръстът възлиза на 63% - до $ 2,3 млрд. Положението е подобно и в черната металургия - с увеличение на износа на метали с 5% през годината, приходите от доставки в чужбина се увеличават с 45% до 9,5 милиарда долара.

В резултат на това в края на юни правителството на открито заседание постигна съгласие за въвеждането на експортни мита върху износа на повече от 340 вида метални изделия. Новата мярка от 1 август беше приложена към валцовани изделия, арматура, заготовки, тел, слитъци, както и мед, никел и нискокачествен алуминий. Тя се състои от базова ставка от 15% и специфична ставка, която ще се изчислява в долари на тон. Според Министерството на финансите, след пет месеца новата мярка ще донесе поне 160 милиарда рубли в бюджета.

В индустрията правителството определи новата мярка като фискална и заяви, че тя може да повлияе негативно на инвестициите на компаниите. Така "Норилски никел" оцени загубите си от експортни мита на 500 милиона долара, а ММК - на 150 милиона долара. "Стотици милиони долари" загубен доход се очакват и в "Русал".

Освен това правителството обмисля увеличаване на данъчната тежест за металурзите от 2022 г. "Говорим за свързване на ставката на данъка за добив на полезни изкопаеми (MET) със световните котировки, което ще позволи, както в петролния сектор, да изтегли излишните печалби на индустрията в период на високи цени", каза зам.-министърът на финансите Алексей Сазанов пред репортери. В същото време ценовият суперцикъл на стоковите пазари няма да продължи по-дълго от 2022 г., твърди Сазанов. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ