Северна и Южна Корея свързват железниците си

Manager News

Северна Корея прави решителна крачка към излизане от тоталната си изолация от света. В севернокорейския граничен град Кесон днес официално беше положено началото на проекта за съединяване и модернизация на железопътните линии и гари на двете Кореи.

В церемонията участваха по сто души от Севера и Юга, а също и дипломати от Русия, Китай и Монголия като специално за събитието южнокорейската делегация пристигна с влак. Организаторите подчертаха, че това е символично събитие, а не начало на реална работа по проекта.

В чест на началото на проекта Съветът за сигурност на ООН даде специално разрешение за церемонията да не важат санкциите срещу Пхенян. Това е позволило пътуването с влак на южнокорейската делегация, както и вноса в Северна Корея на необходимите материали.

Сеул е отделил за събитието 700 млн. вона (618 000 долара) предимно за транспортиране на делегациите, строителство на сцена, покупка на аудиотехника, предаде ТАСС.

„Даваме си сметка, че възстановяването на връзката на железниците и пътищата означава нещо повече от механично свързване“, заяви южнокорейският министър на транспорта Ким Хьон-ми.

„Хора и стоки ще преминават по тези маршрути и така ще растат възможностите за сътрудничество между Севера и Юга в различни области, включително култура, спорт, туризъм и здравеопазване“, добави тя.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ