Шпионски скандал в Австрия: Полковник от армията е работил 20 г. за руснаците

Шпионски скандал в Австрия: Полковник от армията е работил 20 г. за руснаците

Австрийски офицер в оставка е шпионирал армията на Австрия от 90-те години и е предавал документи на Русия. Това заяви днес в Туитър говорителят на министерството на отбраната във Виена Михаел Бауер, като поясни, че срещу него е образувано дело, предаде ТАСС.

По-рано днес австрийското издание "Кронен цайтунг" писа, че се разследва 70-годишен полковник в оставка, снабдявал руското военно разузнаване с данни за миграционната криза в Австрия, за военната авиация и артилерийските системи на страната. Според вестника бившият военен от Залцбург получил в замяна близо 300 000 евро, информира БТА.

В публикацията се твърди, че австриецът всеки две седмици предавал секретни документи на своя контакт от руското разузнаване с кодово име Юрий. Австрийското контраразузнаване успяло да сложи край на шпионажа, след като руските тайни служби информирали бившия полковник, че е разкрит. Срещу него е образувано наказателно дело и го заплашва двегодишна присъда, посочва ТАСС.

Прессекретарят на руското посолство във Виена Булат Хайдаров отказа да коментира новината.

Австрия подозира полковника в оставка, че е работил за руското разузнаване, и "ако това подозрение се потвърди, подобни случаи, без значение дали в Холандия или в Австрия, няма да подобрят отношенията между Русия и Евросъюза. Шпионажът е неприемлив и руският шпионаж в Европа е неприемлив, той трябва да бъде осъден", коментира днес на пресконференция във Виена канцлерът Себастиан Курц.

В тази връзка австрийската министърка на външните работи Карин Кнайсъл извика руски представители в министерството и отмени насрочено за началото на декември посещение в Русия, съобщи Курц.

"Шпионската дейност срещу една неутрална страна е недопустима", заяви междувременно австрийският министър на отбраната Марио Кунасек и допълни, че смята да извика днес в своето ведомство руския военен аташе в Австрия.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ