Великобритания и Нова Зеландия договарят споразумение за свободна търговия

Великобритания и Нова Зеландия договарят споразумение за свободна търговия

Великобритания и Нова Зеландия договарят споразумение за свободна търговия

Великобритания и Нова Зеландия постигнаха принципно споразумение относно условията на бъдещо споразумение за свободна търговия. Това се казва в съобщение, публикувано в сряда вечерта от министерството на външната търговия на Обединеното кралство, предава ТАСС.

"Това е голямо постижение за двете страни. Двустранният ни търговски оборот вече е на 2,3 млрд. паунда (3,2 млрд. долара). Не мога да прогнозирам колко точно ще се увеличи тази цифра след сключването на споразумението, но съм сигурен, че ще се увеличи значително", каза британският премиер Борис Джонсън в разговор с премиера на Нова Зеландия Джасинда Ардърн в сряда.

След Brexit Обединеното кралство сключи търговско споразумение с Европейския съюз и се съгласи да запази същите условия за търговия с повече от 60 държави, които имат договори за свободна търговия с ЕС. В същото време Лондон преговаря от нулата за нови търговски сделки с Нова Зеландия и Австралия, които през юни се съгласиха да подпишат споразумение за свободна търговия с кралството.

И двата документа предвиждат постепенно премахване на митата върху селскостопанските продукти за период от 15 години, за да се защитят интересите на британските фермери. Британското правителство изразява увереност, че постигнатите споразумения ще улеснят присъединяването на кралството към Транстихоокеанското партньорство (TPP), в което в момента членуват 11 държави.

Както се отбелязва в изявлението на Джасинда Ардерн, публикувано на уебсайта на правителството на Нова Зеландия, основните позиции на споразумението за свободна търговия "бяха договорени след една година преговори", за кратко време.

"Следващата стъпка ще бъде финализиране на текста на споразумението за свободна търговия за прилагане на постигнатите до момента резултати. Екипите на двете страни ще работят, за да изпълнят тази задача в близко бъдеще и да гарантират, че споразумението ще бъде подписано и сключено. сила възможно най-скоро", каза Ардърн.

Премиерът отбеляза също, че по време на преговорите Нова Зеландия е успяла да осигури за себе си "едно от най-добрите търговски условия". "Всички тарифи за всички стоки ще бъдат отменени и за двете страни, като по-голямата част - 97% от тарифите - ще бъдат прекратени в деня на влизане в сила на споразумението за свободна търговия. Смята се, че само това ще спести на износителите от Нова Зеландия около 37,8 милиона новозеландски долара (7,1 милиона долара) годишно, въз основа на текущите обеми на износ", уточни тя.

Очаква се след подписването на споразумението за свободна търговия Нова Зеландия да може да увеличи обема на износа за Обединеното кралство, преди всичко това ще се отнася до вино, млечни и ферментирали млечни продукти, както и говеждо и агнешко. Сред стоките, които ще се доставят във Великобритания без тарифи, ще бъдат мед, киви, лук и редица промишлени стоки.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават
Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур