Великобритания започва първия етап от смекчаването на карантинните мерки

Великобритания започва първия етап от смекчаването на карантинните мерки

Великобритания започва първия етап от смекчаването на карантинните мерки

Карантинните мерки, въведени във Великобритания срещу разпространението на коронавируса, започват да се смекчават, информира ТАСС.

От днес на гражданите е разрешено да излизат неограничен брой пъти за спорт или слънчеви бани на открито, пътувания с автомобил до отдалечени места за отдих като обществени паркове и плажове. Хората, които живеят заедно, вече ще могат да прекарват време на открито със свои познати, приятели или роднини, които живеят на друг адрес. Разрешават се обаче среща само между двама души, при това на 2 метра разстояние един от друг.

Отново могат да бъдат практикувани футбол, тенис и голф. Контактните спортове остават разрешени само за лица, които живеят заедно.

От днес ще заработят строителните фирми и различни сектори на промишлеността, които не могат да функционират в дистанционен режим.

Властите призовават възможно най-малко да се ползва общественият транспорт, като се предпочита придвижване пеша, с велосипед или личен транспорт.

Мерките се смекчават само в Англия, но засега не и в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Същевременно глобата за неспазване на карантина се увеличава от 60 до 100 бр. лири при първо нарушение, а при повторен случай може да достигне 3200 бр. лири, информира БТА.

Планира се всички, пристигащи в страната, да бъдат поставяни под карантина за две седмици.

Препоръчва се хората да покриват лицето си или да носят саморъчно направени маски на места, където има струпване на хора, най-вече в магазините и обществения транспорт. В препоръките се подчертава, че гражданите не бива използват хирургически маски или строителни респиратори, за да има достатъчно предпазни средства за медицинските работници, работещите в промишлеността и строителството.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ