Живот в изолация

Живот в изолация

Живот в изолация

Здравната криза, която се развихри от пандемията на 21 век – COVID-19, се превърна в икономическа. А коронавирусът е насочен към най-уязвимите хора, не само по отношение на здравето. Оказа се, че изолацията и домашната карантина също могат да навредят на хората.

59-годишната Кармен (измислено име от авторите на материала в испанските медии) е сред хората в неравностойно положение, заразени с коронавирус, което преобръща живота й за дни. Миналата сряда Кармен отива в здравния си център, тъй като имала всички симптоми на коронавируса, въпреки че не била тествана, за да го потвърди. Оттогава тя е един от 20 277-те пациенти в общността на Мадрид, поставена в домашна изолация с ежедневно проследяване по телефона. Този понеделник тя се върна в болницата, където са й направили кръвен тест и рентген. Отново, без да проверяват дали е COVID-19, я изпратили у дома с лечение на базата на парацетамол и три спрея.

"Много съм уморена, много се изморявам", казва Кармен за abc.es, а гласът й пропуква от кашлицата.

В Испания се умножиха съкращенията чрез така наречения ERTE (временно регулиране на заетостта), а това засяга и Кармен, която преди да се разболее работела по 4 часа като чистачка в образователен център, но миналата седмица той затворил врати след влизането в сила на рестриктивните правителствено мерки. За работата си там тя получавала по 450 евро на месец, с която си плащала наема на апартамента, в който живее. Сега, обаче нейната финансова издръжка изглежда немислима.

„Нямам доходи, остават ми 19 евро. Ако не ям, не ме интересува. Но не мога да загубя апартамента“, каза Кармен, докато кашлицата едва не прекъсва думите й.

Кармен има труден живот, била е малтретирана от мъжа си, страда от депресия, заради което получава 33% инвалидност и трябва да посещава психиатъра си всеки месец, докато приема лекарства. Сега, обаче, тя е болна, затворена вкъщи и без психиатричната помощ, от която има нужда. Засега децата й не й помагат. Ето защо Кармен отправя апел власимащите: „Нямам приятели или познати. Би трябвало да помагате на хора с деца и хора като мен, които искат да работят, за да не останем на улицата“.

Испанският министър-председател Педро Санчес вече обяви, че засегнатите от ERTE ще имат право на обезщетение за безработица, което в случая с Кармен може да достигне 350 евро на месец. След маратонски ден на обаждания - до шефа си, до нейната хазяйка, за да се опита да разреши положението си, тази неуморна жена вижда светлината и си казва: „Дано“.

Междувременно, изследователи от Института по интердисциплинарна математика на Политехническия университет във Валенсия (UPV) разработиха сайт, който ежедневно публикува прогнозна оценка за еволюцията на коронавируса в Испания. Според данните, предоставени от здравните власти, към 17 март пикът на COVID-19 в Испания ще настъпи между 10 и 25 април.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ