15 тактики да останете позитивни в трудни моменти

15 тактики да останете позитивни в трудни моменти

Колкото и да сме мъдри, опитни, устойчиви, има моменти, в които неприятностите успяват да пробият спокойствието и нашата уравновесеност. Лоши и сърдити хора ни нагрубяват без повод, проявяват недоброжелателност. И понякога ни се иска да им отвърнем по същия начин, дори и да знаем, че това още повече ще усложни ситуацията. Лошото ще ни отвърне с още по-лошо, ще ни отрови с гняв и горчилка. Колкото и да е трудно, трябва да умеем да се погрижим за спокойствието си в такъв момент. Изберете си начин, който ще ви помогне най-добре:

1. Когато сте предизвикани, никога не отговаряйте, ако не се владеете в този момент. Мълчете, ако не сте сигурни, че сте спокойни – първото, което трябва да направите е, да си осигурите време и сили да се успокоите.

2. Поемете дълбоко въздух като първа крачка към спокойствието.

3. Говорете кротко, за да притъпите острата ситуация.

4. Осъзнайте, че във всяка трудна ситуация има и възможности.

5. Погледнете на това, което другите говорят за вас, като на нещо полезно, което ще ви помогне да се промените в положителна посока.

6. Игнорирайте информацията, която съдържа само негативизъм.

7. Придържайте се към позитивния поглед към хората. Може да не ви харесват думите или постъпките на някои от тях, но това не е повод за лична обида.

8. Дайте си сметка, че вашите негативни чувства носят болка на вас, а не на този, който ви е обидил. И няма смисъл да им обръщате внимание.

9. Ако сте направили грешка, признайте открито.

10. Помнете, че този, който допуска грешки е достоен за уважение повече от този, който нищо не прави.

11. Четете книги, слушайте музика, правете всичко онова, което ви носи позитивна нагласа.

12. Поговорете с добронамерен приятел.

13. Припомнете си любими цитати, които ви дават смисъла и посоката, големия хоризонт, който ви носи удовлетворение в живота.

14. Относяйте се към негативните ситуации като към тренинг за издръжливост и адаптивност към реалния живот.

15. Помнете, че не трябва и не можете да угодите на всички. Нека някои хора бъдат просто случайни минувачи през живота ви. Пазете внимание и сили за хората, с които се чувствате добре.

Източник: Little Things

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ