Всеки има нужда от добър треньор

Всеки има нужда от добър треньор

Намирането на конкурентно предимство за вашия бизнес е едно, но поддържането му всеки ден е съвсем друга работа. Непрекъснатото подобряване на производителността може да бъде най-малкото смазващо. Процесът на непрекъснато обновяване както за хората, така и за организациите никога не свършва. Ето защо привличането на професионален коуч може да помогне да насочите бизнеса си към траен успех. По време на промяна коучингът служи като солиден фон за подкрепа. Добрият треньор може да ви помогне да стъпите здраво на земята и да избегнете онези грешки, които могат да ви отблъснат от мястото, където трябва да бъдете. Ето как.

Премахване на тунелното зрение 

Независимо дали става дума за лайф коуч, лидер коуч или бизнес коуч, ако имате някой с множество разнообразни преживявания, това само помага да разширите собствената си информираност за себе си, другите и конкурентната среда. Никой не се учи във вакуум. Ние се учим чрез споделяне на знания, което зависи от взаимоотношенията ни. Помислете върху това: когато четете, имате връзка с автора и съответно приемате или не неговата гледна точка. Когато пътувате, създавате връзка с пътника, седнал до вас, била тя положителна или не. И в двата случая вие придобивате нова информация, която разширява вашата информираност.

Минимизиране на грешките

Треньорите (коучърите) работят с много клиенти. Треньорът може да споделя минали уроци, научени от друг клиент (като същевременно запазва поверителност, разбира се), които са се сблъсквали с подобни предизвикателства, като по този начин ви спестяват време, пари и емоционални инвестиции от повторение на грешките. Не ме разбирайте погрешно, грешките са здравословни и необходими за подобрение, но научени уроци могат да бъдат получени и чрез чуждия опит.

Споделянето като емоционално освобождаване 

Изказването, че "на върха е самотно", е твърде вярно, особено за онези лидери, които не желаят да вярват или да говорят с другите. Споделянето на тези опасения с коучър предлага две предимства. 

Първо, той действа като емоционално освобождаване. Опаковането на всичките ви притеснения, неприятности и разочарования в един куфар с емоции, подобно на летището, има своята висока цена. Ако си представите тялото си като куфара, а дрехите си като емоции, накрая ще остане много малко свободно място.

Второ, споделянето на опасения с трета страна помага да излезе истината зад тези емоции, тъй като треньорът може да открие причините, поради които тези емоции съществуват, и да разгледа причините, които са ги предизвикали. След като разберете какво предизвиква вашите негативни емоции и последващо поведение, тогава ще видите как нивата на стрес се разсейват и производителността се покачва. 

Получавате обратна връзка 

Искането на непредубедена гледна точка служи не само като плот за отхвърляне на идеи, но и като проверка на реалността, за да се гарантира, че тези идеи не са затишие пред буря. Хората не обичат конфликтите и естествено избягват да водят трудни разговори. Но ако заемате ръководна позиция в дадена компания, то тогава получаването на обратната връзка, от която се нуждаете, ще е малка просто поради факта, че подчинените ще се пазят от вас, за да не бъдат уволнени. Тук като алтернатива може да се използва коучърът, тъй като той не е замесен емоционално, а просто си върши работата.

Източник: Джеф Бос, автор и групов коуч по лидерство за entrepreneur.com

Превод и редакция: Нели Тодорова