Вярно, любезно, необходимо или полезно

Вярно, любезно, необходимо или полезно

Често цитират известният радиоводещ Бернард Мелцер, който каза: "Преди да говорите, запитайте се дали това, което ще кажете, е вярно, любезно, необходимо или полезно. Ако отговорът е "Не", може би това, което ще кажете трябва да се остави недоизказано". Смятам, че това е толкова вярно както на работното място, така и в личния живот. Въпреки това той предлага седем безполезни думи и фрази, които всеки трябва да обмисли да премахне от професионалния си речник.

1. Не мога

"Независимо дали вярваш, че можеш да направиш нещо или не, прав си. Казал го е Хенри Форд през 1947 г. Аз обаче имам своя версия. Винаги, когато ме питат за най-добрия ми съвет, винаги казвам: "Не мога" рядко е точен. "Избирам да не" често е най-правилният. 

Казвам рядко, защото някои неща са несъмнени истини. Знам, че не мога да се противопоставя на гравитацията. Това е факт. Но ако кажа, че не мога да вдигна тежко тегло, може да не е вярно. През повечето време това, което можете или не можете да направите, е избор. Опитайте се да замените отрицателното "Не мога" с положителното "Как мога?" и вижте какво ще се промени.

2. Много

Този е много мързелив обикновено не означава нищо. Има далеч по-ефективни прилагателни и модификатори, които могат да се използват вместо "много". Вместо да казвате, че някой е много способен, опишете го като умел или заменете "много уморен" с "изтощен". 

3. Това не е моя работа

Трудно бихте намерили човек, който никога не е бил помолен да се грижи за нещо, което технически не е негова работа. Да, това може да бъде разочароващ сценарий, но помага ли тази фраза на някого от двете страни на въпроса?

Дори и да смятате, че е това не е ваша работа, помислете за по-продуктивен отговор, който допринася за постигането на предвидената цел. Нещо друго, което трябва да имате предвид, е, че ако бъдете помолени да се справите с работа, която е извън обхвата на вашите отговорности, това може да доведе до по-големи възможности.

4. Нямам време

Да казваш на колега, шеф или клиент, че нямаш време за нещо, е грубо и освен това може да хвърли неприятна светлина върху уменията ти за управление на времето. Алтернативните фрази включват варианти на "Можем ли да обсъдим това, когато приключа с проекта, върху който работя?" или "Днес съм зает, но кажете ми, когато имате нужда от това и ще ви уведомя, ако мога да се погрижа за него".

Ако заявката идва отгоре и вашата честотна лента е наистина разтегната, можете да представите текущия си списък със задачи и да попитате дали има нещо, което трябва да премахнете от приоритетите, за да приспособите новата задача.

5. Скоро ще го имате

"Скоро" не може да се измери количествено и поради това е обект на силно тълкуване. Без строги срокове нещата често се изплъзват от радара. Осигуряването на твърда дата или час не само задава ясни очаквания, но също така може да ви помогне. Ако предпочитате по-голяма гъвкавост, ангажирайте се с период от време, като например "Ще го имате най-късно в сряда".

6. Трябва

"Ние би трябвало" трябва да се използва само заедно с окончателен елемент с времеви рамки.

7. Не знам

Само по себе си "Не знам" е задънена улица. И когато е последван от ангажимент за намиране на отговор, по-добрият подход е да предоставите информацията, която знаете. Това е разликата между "Не знам кога пратката ще пристигне" и "Пратката е трябвало да пристигне в понеделник. Ще се свържа с превозвача за актуализация и ще се върна при вас до края на деня".

Не всички тези думи и фрази обиждат всички хора, разбира се. Но езикът е това, което използваме за създаване и насърчаване на отношенията. Осъзнаването и обмислянето на начина, по който го използваме и как влияе на другите, може да промени цялостната игра. 

Източник: Мария Хагърти, главен изпълнителен директор на Dotcom distribution Inc.com

Превод и редакция: Нели Тодорова 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ