7 прости начина да контролирате раздразнението

7 прости начина да контролирате раздразнението

Дори и да сте най-търпеливият човек на земята, рано или късно ще се намери някой, който да ви извади от релси. Избухването, особено за толерантните хора не е „изпускане на парата“, след което да ти олекне. Напротив, много е вероятно да ви натовари повече, да се ядосате на себе си, че сте се позволили  на вихъра от емоции да ви разклати. Ето няколко практични техники, с които да държите раздразнението под контрол, когато се наложи.

1. Когато някой или нещо предизвика вълната от гняв във вас, опитайте се да си представите, че наблюдавате ситуацията отстрани и че това се случва с някой друг. Съсредоточето се върху детайлите – това ще ви помогне да се „охладите“ и да поемете контрол над нещата.

2. Включете скала за оценяване в главата си и оценете степента на вашено раздразнение от 1 до 10. От 1 до 3 – раздразнени сте, но почти всичко е наред. От 4 до 7 – ядосани сте, но можете да се контролирате. 8, 9 или 10 – всеки момент ще избухнете. Какво следва? Нищо. Докато оценявате гнева си, ще смъкнете напрежението до поносими граници.

3. Бройте до 5, преди да кажете нещо, когато се чувствате провокирани. Не давайте веднага изява на гнева и злобата, защото след това ще се наложи да плащате сметката – най-малкото, ще трябва да се извините. Започнете да броите бавно, дишайте дълбоко. Ако гневът не преминава, продължавайте да броите.

4. В гърдите ви клокочи гняв? Вдишайте и издишайте бавно 5–6 пъти и се съсредоточете върху това действие.

5. Повтаряйте си наум: “Аз съм спокоен, уверен в себе си, аз съм уравновесен, напълно осъзнавам какво се случва, всичко е наред, имам чудесен живот“.

6. Преместете тежестта на тялото си върху левия крак, без да го повдигате от пода. Бройте до пет и след това се отпуснете на десния си крак.

7. Сложете в джоба си „Камъкът на търпението“. Това може да е всякакъв предмет. Единствено важно е да е приятен на допир. Всеки пък, когато почувствате, че излизате от кожата си, погалвайте вашия „камък на търпението“.

Дори и само един от тези проверени методи да си изберете, ще ви бъде достатъчно да се овладеете в критични ситуации.

Източник: Рsychology today

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ