8 правила, които глупавите хора следват

8 правила, които глупавите хора следват

8 правила, които глупавите хора следват

Няма човек, който да не прави глупости. Често обаче минава доста време, преди да го признае.

Не забравяйте, че да се държиш глупаво и да изглеждаш глупаво са две напълно различни неща. Намалете броя неприятни епизоди в живота си, като избягвате следните характерни навици.

8. Бъдете категорични

Една от характеристиките на интелигентността е да виждате нещата от различни страни и да не изключвате, че може да грешите. Но ако някой е прекалено категоричен и отхвърля всички останали гледни точки, вероятно не е достатъчно умен. Както казва Дарвин: „невежеството по-често поражда увереност, отколкото знанието.“ Учените отдавна са установили, че колкото по-малко знаят хората, толкова по-уверени са те. Тази зависимост е известна като „ефект на Дънинг-Крюгер“.

7. Доказвайте гледната си точка във всеки възможен случай

Това правило е резултат от предишното. Ако един умен човек признае, че може да сгреши, няма да харчи енергия да доказва, че е прав. Ето защо:

  • Отнема време и усилия.
  • Дразни хората.
  • Пречи ни да чуем чуждото мнение и ограничава светогледа ни.

6. Не се разделяйте с разочарованието

  • Ако не можете да спрете да се ядосвате на някого, вие не можете и не искате да анализирате ситуацията, защото:
  • Действията на опонента ви може да не са били преднамерени, следователно гневът ви е безсмислен.
  • Опонентът ви може да не е искал да ви нарани. Наистина ли е задължително да реагирате на всяка провокация?

Човек, който ви наранява, не заслужава вниманието ви. Единственото, което трябва да направите, е да спрете да говорите с него. Можете да се справите с една ситуация, само ако я прецените правилно. Когато сте ядосани, е много по-малко вероятно да се справите.

5. Посрещайте агресията с агресия

Изследователски екип от Мичиганския университет е открил, че съществува зависимост между високата интелигентност и агресията. Колкото по-агресивен е един човек, толкова по-нисък е неговият коефициент на интелигентност. С времето тази тенденция се задълбочава, защото разрушителното поведение не позволява на интелекта да се развива.

4. Ако не успеете, откажете се

В последно време всички повтарят колко е важно да приемаме провала – че ставаме по-силни, опитваме да намерим алтернативни варианти и т.н. Но примерите от живота са най-убедителни.

В писмо един управител на звукозаписно студио пише, че отказва да сключи договор с Мадона, защото смята, че макар и талантлива, тя още не е готова, a песните в албума ѝ не са достатъчно добри. По-късно, когато този договор е сключен, 10 млн. копия са продадени по цял свят. Още един пример Дж. К. Роулинг получава 14 отказа преди да публикува „Хари Потър и философския камък“.

Прочетете и останалите на страницата на Obekti.bg.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ