Искам повишение!

Искам повишение!

Хибридният модел на работа дойде със статута на временно явление, но се установи трайно и успя да разтърси редица компании и служители. Според различни проучвания все повече работници мислят да сменят работата си, което прави компаниите особено възприемчиви, когато става въпрос за увеличаване на заплатите.

"В момента това е удобен за работниците пазар. Работниците са на власт в момента", казва в статия на CNBC Бет Ан Бовино, главен икономист в S&P Global, но предупреждава, че това няма да продължи вечно. Когато става дума за повишение, никога не пречи да поискаш, казва експертът.

В такъв момент трябва да изберем подходящия начин да поискаме увеличение на заплатата от шефа, пише eleconomista.es.

Експертите препоръчват да бъдем честни и да използваме данни, за да претендираме за увеличението, в допълнение към избягването на някои изрази, които могат да хвърлят усилията ни на вятъра. Твърде често преговорите спират чрез изрично посочване на обекта на желанието, например "по-висок диапазон на заплатите" или "увеличаване на заплатата". 

Но най-добрият начин да получите това, което искате, е да направете проучване в екипа и на пазара, за да разберете колко печелят хората с близък до вашия професионален профил. Използвайте тези данни, за да определите най-ниската сума, която ще приемете, и ясно я посочете.

Заплахата да напуснете настоящата си работа е опасна игра. Външните обяви за работа могат да се използват като лост, но с тях трябва да се работи внимателно. Вместо това споменете, че сте получили обаждания от конкуренцията, но че сте по-заинтересовани да работите по-усилено на текущата си позиция, но при по-добри условия.

Трябва също да се има предвид, че в момента не всички преговори са решени и човек трябва да бъде подготвен за евентуален провал. Това обаче не означава да сложите край на преговорите, а по-скоро да ги планирате за по-късен момент.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ