Тръгвате ли си? Не вземайте лошите спомени с вас

Тръгвате ли си? Не вземайте лошите спомени с вас

Когато останете без работа, независимо от това дали сте напуснали доброволно или сте били уволнени, е напълно нормално да бъдете обзети от размисли за това как се е стигнало дотук. Този начин на мислене обаче може да бъде изключително вреден, тъй като отделянето на прекалено голямо внимание на миналото може да ви попречи да се концентрирате върху настоящето и да реализирате бъдещето, което искате.

Когато отидете на интервю за нова работа може да ви попитат за причината в момента да сте безработен и вие да приемете това като възможност да разкажете вашата страна на историята. Това обаче е лоша идея. Истината е, че това не е правилният момент да споделите всички проблеми и несгоди, които сте имали в предишната си работа. Дайте искрен и точен отговор, без обаче да отделяте ненужно внимание на малките детайли. Не пропускайте и да отбележите нещо положително от времето, прекарано там.

В крайна сметка, дори и да не се спомняте вашият предишен работодател с добро, няма нужда потенциалният ви нов шеф да знае това. Фокусирайте се върху желанието си да откриете нови предизвикателства и начини да израснете като професионалист, вместо върху негативните спомени от миналото. Ето няколко неща, които не трябва да правите на интервюто за работа

1. Не говорете с пренебрежение и омраза за предходния си работодател

В много индустрии водещите играчи, а понякога и по-малките, се познават. Мениджърът, който отговаря за интервюто ви за работа, може да знае, че предишният ви шеф не е човек, с който се работи лесно и че неговата компания има не особено добра репутация. Това може да накара интервюиращия да коментира тази репутация и дори да ви насърчи да споделите мнението си за времето, прекарано в тази компания. Не се хващайте на тази уловка. Вместо веднага да изброите всички проблеми, които сте имали в компанията, може да кажете нещо от рода на „имаше предизвикателства, но предпочитам да се концентрирам върху уроците, които научих от тяхното преодоляване“.

2. Не критикувайте решенията, които сте взимали в миналото

Фокусирайте се върху възможностите, които имате пред себе си в настоящето, а не върху нещата, които са се объркали в миналото. Може би съжалявате, че не сте напуснали компанията по-рано, преди да бъдете уволнен или условията в компанията да са ви накарали да напуснете. Не говорете за това. Темата на разговор трябва да бъде насочена строго към настоящето и бъдещето. Единственият случай, в който може да споменете вашето минало, е за да дадете пример за придобитите през това време уменията и познанията, които ще ви помогнат да се справите с препятствията и трудностите, свързани с новата ви работа. Важно е и да покажете, че сте развълнувани от възможностите, които новото работно място ви предлага, и че не сте кандидатствали за работа там, само защото не сте имали друг избор. Работодателите търсят служители, които искат да работят при тях, а не хора, които са били принудени да вземат това решение.

3. Не прекалявайте с похвалите за предишния ви работодател

Няма нищо лошо в това да поддържате връзка с предходния си работодател и да изразявате адмирации за неговият начин на управление, ако сте успели да запазите добри отношения след напускането си. Важно е обаче да не се държите като бивше гадже, което все още е влюбено в стария си приятел/ка. Може би сте щели да останете на работа при вашият предходен шеф, ако обстоятелствата бяха различни, но потенциалният ви нов работодател не иска да знае това, подобно на начина, по който новият ви приятел/ка не иска да знае, че бихте се върнали при бившата си любов, ако имате тази възможност.

4. По-разумно е да се съсредоточите върху бъдещето

Отговаряйте честно на всички въпроси, които ви задават, но се старайте да насочвате интервюто в посока вашето бъдеще. Посочете как вашите умения и опит ви правят перфектният кандидат за работата. Винаги подхождайте с положителна нагласа, дори и ако наскоро сте преминали през много негативен период от вашата кариера. Нека миналото си остане минало.

..............................

Даниел Б. Клайн, автор на „Worst Ideas Ever“, за Fool.com