Грешките, които ви лишават от финансова свобода

Грешките, които ви лишават от финансова свобода

Парите са от съществено значение, ако искате вашите финансови цели да постигнат успех, било то да инвестирате в образование, жилище или в здравето си. Но за да станете финансово свободен, се изисква дисциплина. Независимо дали го осъзнавате или не, някои грешки вредят на шансовете ви да постигане на тези цели. Джеймс Йорнер от Еntrepreneur разказва за петте финансови грешки, които трябва да избягвате, ако искате да реализирате с успех вашите финансови цели. 

Не вземате предвид разходите за поддръжка - Всичко, което купувате, идва с разходи за поддръжка. Търговците, продаващи продукта, няма да ви го кажат направо, но ще разберете когато стане време да платите. Например, тази нова кола, която искате да купите, ще се нуждае от зареждане с гориво, сервиз, нови гуми и др. Новата къща също се предлага с данъци и разходи за поддръжка. Тези сметки могат да повлияят на разходите ви, ако не сте внимателни. Ето защо бюджетирането е важно. За всяка нова покупка, която правите, трябва да направите бюджет за разходите за поддръжка. Те могат да повлияят както на бизнеса, така и на физическо лице, така че трябва да им обърнете внимание.

Не знаете какви данъци дължите - Сигурно вече сте чували поговорката, че единствените неща, които са сигурни в живота, са смъртта и данъците, нали? Без значение какво правите, данъците винаги ще идват, но това, което можете да направите по пътя си, е да се научите какво да правите, за да плащате по-малко. Има много начини да направите това. Някои бързи съвети за спестяване на данъци включват работа от вкъщи, намаляване на разходите за автомобила, както и наемане на членове на семейството да работят за вас.

Не инвестирате - Трябва да започнете да инвестирате възможно най-скоро, защото така получавате финансова свобода. Оставянето на пари в спестовната ви сметка е толкова добро, колкото и пилеенето на парите. Защото когато настъпи инфлацията, парите ви ще загубят стойността си, но да кажем, че инвестирате в акции или дивиденти, ще видите как парите ви се увеличават и, разбира се, ще се радвате на пасивния доход, който ви доближава до финансовите свобода. Инвестирането изисква търпение и правилен подход. В каквото и да вложите парите си, трябва да научите всичко, което можете за това: индустрията, в която инвестирате, имената на големите играчи и други важни неща, които ще ви дадат увереност при вземането на правилни решения.

Използвате вашия спестовен фонд по грешни причини - Вашият спестовен фонд са пари, заделени за непредвидени ситуации като загуба на работа, неочаквани сметки, ремонт на жилището. Може да бъде изкушаващо да използвате тези пари, за да получите някой нов продукт, да отидете на почивка и т.н., но това в никакъв случай не са непредвидени ситуации. А когато се случат истинските неочаквани проблеми, ще бъдете принудени да влезете в дългове, за да уредите сметките си, което е лошо. Как да действате? Можете лесно да си отворите спестовна сметка за спешни случаи. Поставяйте по 10% от месечната си заплата в нея. Първоначално тази сума може да изглежда малка, но след време ще имате достатъчен доход, към който да се обърнете при нужда.

Не възприемате здравето си като инвестиция - Колкото по-рано започнете да възприемате здравето си като инвестиция, толкова по-добре за вас. Независимо дали е физическо, психическо или емоционално, вашето благосъстояние ще продължава да ви носи положителна възвръщаемост, когато го приоритизирате. Трябва да полагате достатъчно грижи, за да сте сигурни, че поставяте здравето си като ваш основен приоритет. Това включва упражнения поне три пъти седмично, медитация и стоене далеч от хора и взаимоотношения, които не са добри за вас. 

Източник: entrepreneur.com

Превод и редакция: Нели Тодорова 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ