Стрес или бърнаут?

Стрес или бърнаут?

Бърнаутът на служителите е проблем за компаниите по целия свят и съвременните тенденции показват, че то ще става все по-разпространено през следващите години. Стресът от работа, от друга страна, е много по-често срещан и вероятно е преживян от всеки в някакъв момент от кариерата си. Трябва да се отбележи, че стресът може да се превърне в бърнаут, когато екипът ви изпитва хронично изтощение и намалява своята производителност.

Но бърнаутът не е като стреса. По данни на Американския институт за стрес, 33% от хората съобщават, че изпитват изключителен стрес, а 77% изпитват стрес, който засяга физическото им здраве. Нещо повече, 73% от психичното здраве на хората е повлияно от стреса, като 48% от моделите на сън на хората се нарушават от стрес.

Световната здравна организация включи бърнаута в своята Международна класификация на болестите, описвайки го като "синдром, концептуализиран като резултат от хроничен стрес на работното място, който не е бил успешно управляван. Той се отнася конкретно до явления в професионалния контекст и не трябва да се прилага за описване на преживявания в други области на живота".

Казано накратко, бърнаутът винаги е свързан с вашата работа, докато стресът не е. Но как можете да установите дали вашият екип е просто стресиран или е пред "прегаряне"?

На първо място, потърсете предупредителни знаци, като им зададете тези въпроси, предоставени от клиниката Mayo:

  • Увличате ли се на работа и имате ли проблеми с започването?
  • Трудно ли ви е да се концентрирате?
  • Липсва ли ви удовлетворение от постиженията ви?
  • Чувствате ли се разочаровани от ролята си в компанията?
  • Използвате ли храна, наркотици или алкохол, за да се чувствате по-добре?
  • Променили ли са се навиците ви за сън?

Ако отговорят с "Да" на някой от тези въпроси, ето няколко съвета:

Бъдете гъвкави! Работете заедно, за да промените очакванията или да постигнете компромиси при решенията. Опитайте се да си поставите цели за това какво трябва да се свърши и какво може да почака. Изградете работно време, посветено на вниманието и упражненията. Отказвайте да четете имейли, изпратени извън работно време. 

Отстранете причините за изгарянето. Съсредоточаването върху един от големите симптоми на бърнаута, без да се обръща внимание на по-големите фактори, които го движат, би било огромна грешка. Ето защо е добре членовете на екипа да имат избор как и кога да изпълняват задачите, свързани с техните работни цели. Те се нуждаят от ресурси, разпределени така, че да направят очакванията им постижими. Хубаво е служителите да усещат подкрепа от екипа по време на работа.

Несправедливотта не може да има място във фирмената култура. Всеки трябва да бъде оценяван въз основа на резултатите и добавената стойност, а не как изглежда или от неговите политически възгледи. Обърнете внимание и на признанието за свършената работа, давайки конструктивна обратна връзка и изказвайте благодарност към екипа.

Източник: Елизабет Пиърсън, персонален коуч на мениджъри пред entrepreneur.com

Превод и редакция: Нели Тодорова

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ