16 начина да кажете "Не!"

16 начина да кажете Не!

16 начина да кажете "Не!"

По някаква необяснима причина, ние сме склонни да казваме „да“, когато всъщност искаме да кажем „не“.

Да казваме „не“ е важно умение, не само за да се спасим от нещо, което не искаме да направим или за което нямате време, но и в редките случаи, когато сме "поканени" да вземем  участие в нещо неморално или дори незаконно. 

За да спрем да казваме „да“, когато искаме да кажем „не“, първо трябва да обърнем внимание на няколко фактора:

Отговаряте от името на вашата организация или само за себе си? Лично или професионално?

Искате ли тонът ви да бъде приятелски и да оставите вратата отворена за бъдещи контакти или искате да застанете зад твърда и недвусмислена позиция?

Каквато и да е ситуацията, важното е да изберете отговора, който наистина ви е на сърце. 

Това са 16 интелигентни начини да кажете „не“, когато това е най-правилния избор:

1. "Не."

Най-простият и лесен начин, който не оставя място за съмнение и неяснота. 

2. "Не правя такива неща."

Тук може да перифразирате и да използвате по-популярната в корпоративните среди „Това не влиза в мисията на моята организация.“

3. "Ще се доверя на интуицията си."

Хората често разчитат на своята интуиция и това може да бъде добър начин да кажете „не“  без да създадете конфликтна обстановка.  Друго предимство е фактът, че интуицията не е нещо, което може да бъде оспорено и атакувано с аргументи.

4." Не бих се чувствал комфортно."

Това ви позволява да дадете принципна и ясна причина за отказ, без да бъдете прекалено конкретни или пък да изглеждате осъдителни.

5. Това не с вписва в нашата програма.

Ако говорите от името на вашия екип или организация, най-ефективната стратегия  да отклоните вниманието от себе си към нещо по-голямо, което не е под ваш контрол.

6. "Моят шеф (екип/семейство) ще ме убие, ако направя това."

Този подход носи известен риск, защото може да ви представи като човек, които лесно се повлиява от чуждото мнение. Както всичко останали обаче, той си има място и момент когато да бъде използван. Най-често се среща при опитни продавачи, които са получили прекалено ниска оферта за предлагания от тях продукт или услуга.

7. "Не мога да си го позволя. / Не е планирано в бюджета."

Хората обикновено избягват да говорят за пари, особено в личен план. Няма нищо лошо да кажете, че не може да си позволите дадена инвестиция или покупка. Това ще покаже на отсрещната страна, че не сте готови да поемете този ангажимент.

8. "Не мога да го вместя в графика си."

Това е друга разновидност на фразата „Не мога да си го позволя“, но този път вместо пари, не ви достига време. Най-добре е да не давате прекалено много детайли, ако не искате да попаднете в неловки ситуации. Внимавайте още и да избягвате конкретиката в такива ситуации от рода на „В сряда вечер съм зает“ - така рискувате да бъдете контрирани с предложение за преместване на срещата за понеделник.

9. "Това е против принципите ми."

Когато искате да заемете силна позиция, такава, която освен отказ показва и неодобрение, винаги може да се обърнете към вашите принципи и ценности. Освен това, човешките ценности са абстрактна концепция, която не може да бъде оспорена. Просто се уверете, че наистина спазвате  тези принципи, ако не искате да изглеждате като лицемер вбъдеще.

 10. "Прекалено съм зает."

В зависимост от ситуацията, може да използвате този отговор, за да отложите окончателното решение с няколко дена.

11. "Трябва да се консултирам с правен съветник."

Понякога, законовите специфики ви осигуряват перфектната причина да кажете "Не".

12. "Трябва да се консултирам с моя екип."

 Още един начин да отклоните въпроса към нещо по-голямо от вас, от нещо, което е извън ваш контрол.

13. "Моят предшественик беше уволнен заради това."

Това е един от най-категоричните начини за отказ. Освен че казвате „не“, вие заемате и твърда позиция, която да предупреди вашия събеседник, че той или тя навлиза в опасна територия. С този отговор показвате, че това поведени няма да бъде толерирано от вашата организация. Респективно и от вас.

14. "Преди ме уволниха за същото."

Разновидност на по-горното, която внася личен опит. Не са много хората, които могат да използват този израз, но ако вие сте сред тях, бъдете сигурни, че ответната страна ще остане без думи.

15. "Няма начин!"

В зависимост от вашия тон и език на тялото, това може да бъде пряк и кратък отговор или драматичен отказ.

16. "Ще се справите!"

По  този начин вие изразявате увереност в способностите на хората или човека отсреща. Изключително любезен и в същото време категоричен отказ.

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, за Inc.com

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ