6 съвета, които ще направят вашата сутрин по-продуктивна

6 съвета, които ще направят вашата сутрин по-продуктивна

6 съвета, които ще направят вашата сутрин по-продуктивна

В съвременния забързан свят хората се стремят да бъдат по-продуктивни и да използват времето си по-ефективно.

Когато говорим за продуктивност, не става въпрос за общоприетата представа за напрегната ситуация в работата, в която някой стои зад вас с хронометър и крещи „По-бързо, по-бързо!“, а за процеса, при който ние се приближаваме до нашите цели и помагаме на екипа ни и организацията, за която работим, да достигнат техните.

Да бъдеш продуктивен означава да работиш умно и ефикасно, за да можеш в края на деня да прекараш време с хората и нещата, които обичаш.  Това означава и да знаеш как да се бориш „крадците на внимание“ на модерния свят, най-известните от които са имейлите, текстовите съобщения и социалните мрежи.

Това са 6 лесни за изпълнение съвета, които ще ви помогнат да бъдете по-производителни сутрин и да ограничите времето, което отдавате на незначителни неща.

1. Създайте сутрешен ритуал

Ако трябва да се вслушате в само един съвет от изброените тук, нека да е този – създайте си навика да се събуждате 15 или 20 минути по-рано от обичайното. Повечето от нас всяка сутрин се изправят пред ден, изпълнен със срещи, крайни срокове и спешна работа. Перфектният момент да се справите с най-важните задачи е, когато всичко около вас е тихо и спокойно. Независимо дали използвате тези 20 минути за четене, планиране на деня, медитация, упражнения или пиене на кафе, тази малка инвестиция на време рано сутрин ще има положителен ефект за целия ден.

2. Бъдете точни

Точността е изключително важна в междуличностните отношения на хората, защото тя показва на първо място уважение към другия. Да идваш навреме за среща, или дори по-рано, винаги прави добро впечатление. Ако това означава, че ще ви се наложи да чакате някой друг, поне ще имате няколко допълнителни минути, които да посветите на друга задача или интерес.  

3. Създайте система

Трудно е да се фокусирате върху дадена задача, ако не сте сигурни защо сте се захванали с нея. В работата си на бизнес консултант карам моите клиенти да си зададат няколко въпроса, които им помагат да дефинират по-ясно работата си и да я свържат с по-големите си цели:

Какво искам да постигна?

Кога трябва да го завърша?

Какъв е планът ми за действие?

4. Ограничете достъпа до нещата, които ви отвличат вниманието

Трудно е да бъдеш продуктивен, когато си обсипван от постоянни позвънявания, уведомления, текстови съобщения и изкачащи прозорци на компютъра. Дори и да не им отговаряте, енергията, която изразходвате, за да се абстрахирате от тях, ви оставя безсилни. Най-лесният начин да се справите с нещата, които ви разсейват, е като ги изключите напълно за определен период от време. Ако е необходимо, може да зададете автоматичен отговор, който да уведомява хората, че ще отговорите на техните съобщения и обаждания в определен час от деня.    

5. Потърсете подкрепа

Не е нужно да правите всичко сами или да бъдете човекът, който знае всеки отговор. Съберете екип от хора, които ще ви дадат нужната свобода, за да се концентрирате върху задачите, с които се справяте най-добре. Високата производителност не може да бъде постигната само с индивидуални усилия. Най-продуктивните хора са тези, които могат да разчитат на подкрепата на силен и отговорен екип.   

6. Намерете източник на мотивация

Бизнесът, работата и дори самият живот могат да бъдат изключително забързани, понякога до такава степен, че да се почувстваме напълно изгубени. Препоръчвам на моите клиенти всеки ден да намират някакъв източник на мотивация. Това може да означава гледане, четене или слушане на нещо, което ги вдъхновява, което ги кара да работят упорито и ефективно, което им напомня, защо правят всичко това.

Да бъдеш продуктивен не е лесна задача. Има моменти, в които ни се струва, че просто е невъзможно да се справим навреме. Може да ви отнеме седмици, за да върнете фокуса си и да премахнете нещата, които само ви губят времето, но дори най-малките промени във вашето ежедневие, прилагани последователно, могат да ви помогнат да станете по-продуктивни и ефективни от когато и да е било.

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, за Inc.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ